• Williene Klinck heeft een handzaam kookboek voor op vakantie bedacht.

    Maranke Pater

Smakelijck op vakantie

PUTTEN De Puttense Williene Klinck is wederom met een bestseller op het gebied van kookboeken gekomen. Eerder maakte ze al vijf boeken in haar Smakelijck-reeks met verschillende thema's en nu is 'Smakelijck Makkelijk en gezond koken op vakantie' verschenen.

Maranke Pater

 

Williene Klinck is bekend van haar blog over gezonde voeding die suikervrij en e-nummervrij is. Sinds 2013 maakt ze ook diverse kookboeken, zoals Smakelijck, Smakelijck Zomer, Smakelijck Winter, Smakelijck Groenten en Smakelijck Zoet. De vraag naar een handzaam boekje met gezonde gerechten was heel groot. Klinck: ,,Er is een hele actieve besloten Facebookgroep waar mensen vragen kunnen stellen over de boeken en deze eetwijze, en inmiddels is er een hele community opgebouwd. Er waren steeds meer kookliefhebbers die een kookboekje voor op de camping wilden met makkelijke gerechten. Ik besloot een vakantiekookboek te maken."

BASISKOKEN Ook al blijf je thuis of kampeer je in de achtertuin of vertrek je naar een vakantiehuisje: alle gerechten zijn op één gaspit of kookstel te maken. ,,Ik heb bewust gerechten samengesteld waarbij je geen keukenapparatuur als een blender of oven nodig hebt. Het is echt basis koken met ingrediënten die overal te verkrijgen zijn en gerechten die in een handomdraai klaar te maken zijn."  

In totaal staan er 50 recepten in het boekje. Van chocoladedadelrepen tot een campingappeltaart. ,,Het zijn gerechten voor het ontbijt, de lunch, diner en toetjes. Ook staan er een aantal tussendoortjes in en handige gerechten voor onderweg." In haar kookboeken houdt Williene er altijd rekening mee dat de gerechten ook voor kinderen lekker zijn. ,,Ik vind het belangrijk dat iedereen van een e-nummervrije en suikervrije maaltijd kan genieten. De gerechten moeten dan ook niet te pittig zijn."

EXPERIMENTEREN Ze houdt wel van experimenteren met verschillende smaken, zoals een Pilav met zomerfruit, die indien gewenst aangepast kan worden naar een maaltijd met andere fruitsoorten. ,,Fruit is de ideale vervanger voor suiker. Wat ik zo leuk vind is dat degene die mij volgen op internet en trouwe boekenlezers zijn aan het experimenteren slaan en zelf met varianten op mijn gerechten komen. Het is leuk dat ik mensen heb weten te inspireren om zelf aan de slag te gaan waardoor ze ook creatiever worden in de keuken."  Williene blijft koken en staat zelf nog veel in de keuken. ,,Ik vind het erg leuk om met smaken te experimenteren en vind het een uitdaging om pakjes en zakjes te ontleden en te bedenken hoe je een gerecht als nasi en bami kunt nabootsen zonder e-nummers en suikers." 

Op haar wensenlijstje staat het maken van een kookboek samen met haar echtgenoot. ,,Mijn man is ook super creatief in de keuken en we hebben het plan opgevat om samen een kookboek te schrijven." In september gaat Klinck zich bezighouden met de voorbereidingen voor 'Heel Putten Bakt E-nummervrij'. Aanmelden kan via www.smakelijck.nl. 'Smakelijck Makkelijk en gezond koken op vakantie'  is voor 14,95 euro te koop in de boekhandels en via www.smakelijck.nl.