• SOS Kinderdorpen Werkgroep Putten bestaat veertig jaar. 

    Gellius Kaars Sijpesteijn, FotoKS

SOS Kinderdorpen Putten veertig jaar

PUTTEN SOS Kinderdorpen Werkgroep Putten bestaat veertig jaar. Al vijftien jaar huist de werkgroep met een tweedehands kledingwinkel in de kelder van Stroud.

Maranke Pater

 

Met de verkoop van kleding ondersteunt de werkgroep diverse kinderdorpen van de Internationale SOS Kinderdorpenorganisatie. Inmiddels heeft SOS Kinderdorpen al 58.000 weeskinderen een veilig thuis kunnen bieden in 571 speciaal gebouwde dorpen.

Thea Gardenbroek, lid van de werkgroep: ,,Een kinderdorp bestaat over het algemeen uit twaalf tot veertien huizen. In ieder huis wonen tien weeskinderen met een liefdevolle SOS-moeder, die voor de kinderen zorgt. Elk dorp heeft een directeur die het dorp beschermt en beheert. De organisatie bouwt regelmatig een school of een ziekenhuis in een SOS Kinderdorp zodat mensen uit de omgeving hier ook gebruik van kunnen maken."

 

De kinderen krijgen een goede opleiding zodat ze na hun school een baan kunnen vinden. Al jaren steunt de werkgroep de SOS Kinderdorpen Bylakuppe in India en Canchungo in Guinee Bissau. In het dorp Gulu in Oeganda heeft de werkgroep zelfs een heel huis gebouwd .,,Het mooie aan de organisatie is dat elk kind hetzelfde wordt behandeld. Ik ben zelf in twee dorpen geweest en er worden hele solide huizen voor ze gebouwd. Ook bij rampen en oorlogen probeert de SOS organisatie de helpende hand te bieden. Het spreekt vanzelf dat de werkgroep dergelijke acties ook graag ondersteunt."

WINKEL Iedere maandagmiddag, woensdagochtend en de eerste zaterdag van de maand is de winkel van de werkgroep geopend. ,,We kunnen ieder jaar 10.000 euro overmaken dankzij de verkoop van de kleding naar de dorpen die wij ondersteunen. Gelukkig ontvangen we ook regelmatig giften."

Iedereen die tweedehands kleding heeft die schoon en draagbaar is kan de kleding inleveren bij de werkgroep . ,,We hebben natuurlijk mensen met een kleine beurs als klant, maar tegenwoordig komen er ook veel mensen kleding kopen die het heel leuk vinden om vintage kleding te dragen."

Het past volgens Gardenbroek helemaal in de gedachte om spullen te hergebruiken. Gedurende het jaar organiseert de werkgroep een SOS Bridgedrive in het Hof van Putten met mooie prijzen. Op 10 maart vindt dit evenement weer plaats. ,,We staan ook ieder jaar op de Puttense Ossenmarkt."

 

De werkgroep heeft nog heel veel ambities en zoekt daarom steeds nieuwe leden die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken voor dit doel. Op  www.soswerkgroepputten.nl/ staat alle informatie. De winkel in Stroud is open op maandagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Op de eerste zaterdag van de maand is de winkel van 9.00 uur tot 11.30 uur geopend. Gedurende openingstijden kan kleding worden ingeleverd.