• Teun Jan maakt samen met Aty statushouders wegwijs in de Nederlandse keuken.

Statushouders leren Nederlands koken

PUTTEN Stichting Present heeft het plan opgevat om statushouders wegwijs te maken in de Nederlandse keuken. Van hutspot tot een potje zuurkool.

Maranke Pater

 

Aty Stuut en Teun Jan van Ooijen wilden iets doen voor de Puttense samenleving vanuit hun vakgebied en hadden zich aangemeld bij stichting Present. Aty is diëtiste en Teun Jan geeft kookles aan jongeren op de middelbare school Accent Praktijkonderwijs in Nijkerk. Japke-Nynke de Haas, coördinator van de stichting: ,,Ze wilden iets doen, en hun talent is koken en gezonde voeding. We hebben gemerkt dat statushouders weinig weet hebben van de Nederlandse keuken. Zo zagen we al een keer bij een bijeenkomst van Present dat een vrouw een rode biet rauw opat, alsof het een appel was. Ze hebben geen idee wat ze met onze groenten aan moeten." 

BASIS Teun Jan is heel bedreven in het maken van complete menu's, maar ze beginnen met de basis. Die start met 'Wat kun je met een aardappel doen': pureren, bakken en koken. Teun Jan: ,,Ik denk dat de grootste barrière de taal wordt. Daarom ga ik in kleine stappen het koken met Nederlandse ingrediënten uitleggen. Het grote verschil met de Arabische keuken zijn de kruiden die wij gebruiken. Nederlanders koken vrij standaard met aardappels en peper en zout. Zij bakken denk ik veel meer."

 

ONTMOETING Een tweede doel van de kooklessen is integratie. De Haas hoopt dat er ontmoetingen ontstaan, waardoor mensen zich ook snel thuis voelen in Putten. ,,We merken dat de animo voor de kooklessen groot is. Er waren al mensen die graag een boerenkoolstamppot wilden leren maken. Sommige statushouders willen het zelfs omdraaien. Er is een Syriër die zodra de kooklessen zijn afgesloten ook met Nederlanders Arabisch wil koken. Hij heeft zelf een restaurant gehad in Syrië, dus kennis is er genoeg. Er was ook al een dame uit Eritrea, echt zo'n Big Momma, die regelmatig complete maaltijden kookt voor familie en vrienden." Ideeën voor een vervolg op de kooklessen zijn er ook al. De Haas: ,,Hoe gaaf zou het zijn als  we het concept uit zouden kunnen breiden en een soort gaarkeuken kunnen maken." 

De rol van Aty is om statushouders te wijzen op een gezond voedingspatroon. Vanuit haar werk als diëtiste zal zij tijdens de kooklessen voorlichting gaan geven over een gezonde leefstijl. De Haas: ,,Statushouders hebben hele andere eetgewoonten dan de autochtone Nederlander. Ze eten veel en vaak met kleine kinderen en dat zijn niet altijd gezonde maaltijden. Dit is een signaal dat we hebben opgepikt van scholen en peuterspeelzalen, dus ook hier willen we iets mee doen." Voor de kooklessen kan iedereen die iets meer over de Nederlandse keuken wil weten zich aanmelden. De Haas:,,Zo zijn er genoeg andere inwoners van Putten die hier niet zijn geboren en getogen en die toch wat meer willen weten over het koken met Nederlandse ingrediënten." 

De kooklessen beginnen op 14 april vanaf 16.30 uur in Friends, Achterstraat 22.

Voor opgave of meer informatie: Stichting Present Putten, info@presentputten.nl, 06-13306928.