• Alona met haar gezin.

  Stichting Little John
 • Alona met haar dochter.

  Stichting Little John
 • Momenteel bekijkt Stichting Little John hoe ze huizen kan opknappen op het platteland.

  Stichting Little John
 • Momenteel bekijkt Stichting Little John hoe ze huizen kan opknappen op het platteland.

  Stichting Little John
 • Het bestuur van Stichting Little John: Wouter van Zelderen, Kelly Remijn, Arjo Hijlkema, Alex Drost, Corrine Bakker en Astrid van Os.

  Stichting Little John

Stichting Little John helpt jong en oud in Kiev

Stichting Little John helpt al twintig jaar gezinnen en alleenstaande tienermoeders in Kiev. ,,Toen de stichting begon, zijn we gestart met het geven van hulp aan straatkinderen. Tegenwoordig worden straatkinderen opgenomen in weeshuizen en instellingen, dus is de focus meer op alleenstaande en jonge moeders komen te liggen."

Maranke Pater

De stichting is ooit gestart door de schoonmoeder van Astrid van Os-Gies en haarzelf. ,,Toen mijn schoonmoeder voor een reis in Oekraïne was, had ze even daarvoor een documentaire gezien over een vrouw die in een kinderziekenhuis werkte in Kiev. Ze ging tijdens haar reis langs bij deze arts en ontmoette een jongetje met een groeiachterstand. Hij had een donkere huidskleur, iets wat mensen in Oekraïne niet gewend waren net na het einde van de USSR.” De verpleegsters noemden hem Little John. Zijn verhaal greep haar schoonmoeder zo aan dat ze er van alles aan wilde doen om hem te laten adopteren. ,,Uiteindelijk is hij bij een lieve pleegmoeder in Oekraïne terechtgekomen. Mijn moeder kreeg van Luba Kulbich de vraag of zij haar wilde helpen om zich in te zetten voor straatkinderen en tienermoeders en toen we daar een stichting van wilden maken, hebben we deze vernoemd naar de kleine John.”

VOEDSELHULP EN MEDICIJNEN Bijna de helft van de bevolking in Oekraïne leeft onder de armoedegrens. Een gemiddeld gezin verdient tussen de 200 en 300 euro per maand, terwijl de prijzen voor levensmiddelen op westers niveau zijn. Vanuit een kelder in Kiev werd er voedselhulp gegeven. ,,Luba kookte in het begin hele maaltijden op twee pitjes. Er kwamen klachten over de voedselhulp en de rijen die buiten ontstonden, dus heeft ze de jonge moeders naar binnen gehaald.” Inmiddels is ‘The Basement’ uitgegroeid tot een plek waar hulpbehoeftigen twee tot drie keer in de week kunnen komen. Ze hebben hier een plek om te douchen en om hun kleding te wassen. Veel armen hebben HIV, waar dure medicijnen voor nodig zijn. ,,Er zijn wel ziektekostenverzekeringen, maar de mensen die zo weinig verdienen kunnen die verzekeringen vaak niet betalen. Wij bieden medische hulp zodat mensen operaties en onderzoeken kunnen bekostigen.”

VERTROUWENSBAND Luba geeft degenen die dat nodig hebben medicijnen en advies in een speciale ruimte. Eén van de moeders, Alona, komt al sinds haar vijftiende in de kelder. ,,Ze was toen nog zwerver en ongewenst zwanger. Dankzij onze hulp woont ze nu met haar drie kinderen en partner in een klein huisje met een stukje grond waar ze haar eigen groenten kan verbouwen. Mensen die meedoen aan onze programma’s kunnen dankzij ons uit hun dal kruipen.” Zodra er een vertrouwensband is ontstaan tussen de stichting en een gezin dat hulp nodig heeft worden ze opgenomen in het familieprogramma. ,,Mensen die in Kiev geen werk kunnen vinden trekken met hun gezin naar het platteland. Er zijn vaak weinig voorzieningen in zo’n dorp en dat maakt dat het voor hen lastig is om uit de armoede te komen. Ze zijn vaak al blij als ze in hun eigen eten kunnen voorzien.”

In Kiev wordt in één van de armste wijken van de stad hulp geboden door twee vrouwen die het zelf ook niet breed hebben. ,,In ruil voor een kleine vergoeding delen zij voedselpakketten uit en de financiële bijdragen die we voor gezinnen hebben samengesteld. Het is mooi om te zien dat er ook mensen daar zijn die naar elkaar gaan omzien.”

DINER Gezinnen worden door Stichting John gekoppeld aan een sponsor die per maand 25 euro doneert. Daarnaast zijn er sponsoren die voor het project voor tienermoeders een financiële bijdrage doen. ,,We organiseren daarnaast verschillende acties, zoals het evenement Little John serveert, een diner bij de Huifkar dat gesponsord werd.” Ieder jaar gaan de vrijwillige bestuursleden van de stichting naar Kiev op eigen kosten om te ervaren hoe het met de projecten gaat. ,,Er is ook veel contact met leiders van de stichting daar. Momenteel zijn we aan het kijken hoe we met financiële steun huizen kunnen opknappen van mensen die op het platteland wonen. Er wonen veel gezinnen in huizen die er niet zo goed aan toe zijn. Dus we denken na over hoe dat vorm te geven."

www.little-john.org