• De brug bij Oldenaller speelt een belangrijke rol in de Puttense geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog.

    Wijnand Kooijmans

Stille tocht naar NS-station

PUTTEN Een stille tocht naar het NS-station is dinsdag 1 oktober onderdeel van de activiteiten binnen het project Putten Herdenkt. Het is voor het eerst dat deze tocht wordt gehouden.

Wijnand Kooijmans

Met de tocht wil het college van burgemeester en wethouders, samen met andere organisaties, de herdenking van de razzia na 75 jaar extra aandacht geven. De stille tocht vertrekt vanaf de Oude Kerk naar het station. Hier werden na de razzia de Puttense mannen verzameld en op transport gesteld. Er worden kaarsen meegedragen die iedere weggevoerde symboliseren. Bij het eindpunt wordt een lezing gehouden. Door de stille tocht krijgt, zo vindt het college, de razzia een extra bijzondere lading. De stille tocht is voor iedereen toegankelijk. Doel is de geschiedenis te herbeleven en deelnemers te doordringen van het besef van het leven in vrijheid.

WERKKAMP Door de stichting Samen Verder wordt 27 januari 2020 een internationale herdenking gehouden van het Joods werkkamp Vanenburg in Putten. De oorlogsgeschiedenis van dit kamp is in Putten lang onbekend en onderbelicht gebleven, zo vindt de stichting. De herdenking vindt plaats bij het in 2017 gerealiseerde monument Sarah op het landgoed Vanenburg. Onder meer is er een spreker die met de aanwezigen zijn ervaringen deelt die hij heeft opgedaan tijdens het transport van de Hollandsche Schouwburg naar Westerbork.

BEVRIJDINGSVUUR Het bevrijdingsvuur wordt 5 mei 2020 vanuit Wageningen weer naar Putten gebracht. Nieuw is dat hieraan een bevrijdingsdagontbijt wordt gekoppeld. Volgens het college past dit goed bij de gemeenschap om vanuit verbinding en saamhorigheid het besef van leven in vrijheid te versterken.

Theater Stroud vertoont 4 mei het theaterstuk 'Gare du Nord'. Het initiatief richt zich op de inwoners van Putten die op deze manier meer invulling kunnen geven aan het herdenken. Er komt een 'evacuatieroute' die de geschiedenis vertelt van de evacués uit vooral de regio Arnhem na de bombardementen in 1945. Het Puttense deel wordt verzorgd door de stichting Samen Verder.

EXPOSITIE De Stichting Oktober '44 gaat de vaste expositie in de gedachtenisruimte actualiseren. Ook wordt de stilteruimte aangepast aan de huidige wijze van herdenken. Daarnaast wil de stichting een reizende tentoonstelling inrichten. Museum Tien Malen gaat verschillende tijdelijke exposities inrichten in het kader van 75 jaar herdenken. Onder meer wordt gebruikgemaakt van opgeslagen materiaal.

De razzia wordt 2 oktober van dit jaar herdacht met een kerkdienst en een ceremonie bij de gedenkplaats. Daarnaast is er 4 mei 2020 een kerkdienst en ceremonie op de begraafplaats. Fontanus geeft 5 mei een concert in de Oude Kerk.