• Picasa
  • Picasa

Stoomgemaal op stoom tijdens Landschapsdag

PUTTEN - De stoommachine van het Putter Stoomgemaal was afgelopen zaterdag als vanouds weer in bedrijf. De reden hiervoor was de Nationale Landschapsdag. Het stoomgemaal ligt in het landschap de Arkemheense Polder. Om een bijdrage aan deze speciale dag te leveren was het gemaal tijdens deze dag onder stoom en toegankelijk voor bezoekers.

door Angela de Graaf

Nationale Landschapsdag

Tijdens de Nationale Landschapsdag hebben mensen de mogelijkheid om bij diverse landschappen een kijkje achter de schermen te nemen. Zo ook bij het Putter Stoomgemaal. Geïnteresseerden waren vanaf 10.00 uur welkom in de prachtige Arkemheense Polder. De geur van stoom en olie kwam de bezoekers bij binnenkomst al tegemoet. De stoommachine werd 's ochtends om 11.00 uur gestart en bleef in werking tot ongeveer 16.00 uur. De vrijwilligers ter plaatse gaven met veel passie tekst en uitleg aan de bezoekers over de werking van het gemaal. In de schuur konden de bezoekers onder het genot van een kop koffie genieten van het polderlandschap. Zowel buiten als binnen, waar diverse schaalmodellen bekeken konden worden.

Putter Stoomgemaal

Het Putter stoomgemaal houdt de stoomgeschiedenis in de gemeente Putten levend. Het stoomgemaal in Putten is één van de nog slechts acht werkende stoomgemalen in Nederland. Echt een uniek erfgoed wat betreft de vrijwilligers: ,De komst van de stoommachine veranderde de wereld. Men was namelijk niet langer afhankelijk van de natuur. Dankzij het Putter Stoomgemaal is het waterpeil, in de mooie en vogelrijke Arkemheense polder, 85 jaar lang op het juiste niveau gehouden.'

Restauratie

Het gemaal heeft gewerkt tot 1971. Daarna is de bemaling elders in de dijk overgenomen door een elektrisch gemaal. In 1976 werd het Putter Stoomgemaal op de lijst van beschermende Rijksmonumenten geplaatst. Samen met een groep vrijwilligers hebben de eigenaren het gemaal stukje bij beetje gerestaureerd. Op speciale draaidagen is het gemaal weer op stoom. De stokers en de machinist geven dan graag uitleg over de werking van dit bijzondere mechaniek. Als er zwarte rook uit de schoorsteen komt, is het gemaal in werking en open voor bezoekers.

Het stoomseizoen

Van maart tot november werken de vrijwilligers op woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur aan het onderhoud van het stoomgemaal. Zij geven u graag tekst en uitleg over de werking van het stoomgemaal. Tijdens de draaidagen is het gemaal geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur en onder stoom vanaf 11.00 uur. De koffie met wat lekkers staat voor de bezoekers klaar in de expositieruimte. Voor de kinderen is er limonade en een snoepje van de enige echte stoomkabouter. Er is zelfs een mogelijkheid om een stookdiploma te verdienen. De toegang voor het Putter Stoomgemaal is gratis. Een donatie is natuurlijk meer dan welkom. Het gemaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is er een invalidentoilet aanwezig.