't Sprielderpark mag niet sluiten'

PUTTEN De bezitters van chalets op chaletpark 't Sprielderpark in Putten voelen zich verraden door eigenaar Koos van Selm die heeft aangegeven per 1 maart 2017 het park te willen sluiten. De bewoners hebben een brief in de bus gevonden waarin hen de huur wordt opgezegd. Niet op naam maar alleen 'aan de bewoner.' ,,Het ergste vinden we nog dat de eigenaar niet bereid is om met ons in gesprek te gaan, terwijl hij zelf degene is die de regels overtreedt welke hij aanvoert om het park te sluiten", zo zegt Theo Wammes woordvoerder van de chaleteigenaren.

Wijnand Kooijmans

Van Selm geeft aan dat de strenge regelgeving en controles rond permanente bewoning hem de das om doen. De controles, brieven en de dreiging met dwangsommen geven veel stress voor Van Selm die al ruim boven de zeventig is. Van Selm zegt maandenlang slapeloze nachten te hebben gehad rond de vraag hoe hij het stoppen aan zijn huurders moet vertellen.

Theo Wammes: ,,De enige op het park die de regels rond de permanente bewoning overtreedt is Van Selm zelf. Wij houden ons allemaal aan de regels. Maar hij zelf heeft veertien huisjes in het bezit die hij permanent verhuurt. Daar kan hij gewoon mee stoppen en deze huisjes verhuren aan vakantiegangers. Hij wil gewoon een slaatje slaan uit het saneren van het park. Terwijl er nog niet eens een saneringsplan ligt en het hier zelfs gaat om een park dat een status heeft zoals iedere gemeente dat graag ziet." Het voordeel voor Van Selm zit in het feit dat hij in ruil voor het saneren van het park vraagt om de bedrijfswoning tot gewone woning te bestemmen en daarnaast wil hij twee extra woningen bouwen.

Het zit de bezitters van de chalets dwars dat Van Selm altijd heeft geroepen dat het park wordt overgenomen wanneer hij er mee stopt. Dat maakt dat ze flinke bedragen hebben geïnvesteerd in het opknappen van de chalets. Voorbeeld is Ben die nog vorig jaar het chalet heeft gekocht en dertigduizend euro in het opknappen heeft gestopt. Een ander heeft zijn chalet inmiddels ver beneden de waarde verkocht met 22.500 euro verlies gezien de dreigende sluiting. Hij kon alle komende ellende niet aan.

Wammes geeft aan dat de legale recreant het slachtoffer wordt van de deal tussen gemeente en ondernemer. ,,Zonder dat wij daarbij zijn betrokken. Het betekent ook nog eens dat de gemeente een fikse beloning geeft aan een ondernemer die zich niet aan de regels houdt. Dat vinden wij onrechtvaardig", zo zegt hij strijdvaardig. Inmiddels zijn alle politieke partijen in de Puttense raad benaderd in de hoop dat die een stokje voor het plan van Van Selm steken. De eigenaren van de chalets zijn bereid te praten over een overname van het park, maar vinden geen enkel oor voor een gesprek.

Eén van de bewoonsters is Wil de Wit (96). Voor haar wil Van Selm een oplossing zien te vinden. De Wit: ,,Maar hij heeft daarover niet met mij gesproken. Bovendien moet ik dan denk ik een flinke huur gaan betalen en dat geld heb ik niet. Ik wil gewoon op mijn huidige stekje blijven zitten en laat mij niet wegjagen."

foto De eigenaar wil chaletpark 't Sprielderpark saneren. Inzet: De 96-jarige Wil de Wit wil niet verhuizen.