• Bodies Expo

Tentoonstelling Real Human Bodies in Putten afgeblazen

PUTTEN De tentoonstelling Real Human Bodies, die zaterdag in kasteel de Vanenburg in Putten te zien zou zijn, gaat niet door. Dat meldt Kasteel De Vanenburg in een persbericht.

,,Ons is ter ore gekomen dat er onduidelijkheid is over de legitimiteit van de herkomst van het tentoongestelde en dit wordt ondersteund vanuit de lokale politiek'', vertelt Bernhard Baan, General Manager van De Vanenburg. 

,,Afgelopen week heeft Kasteel De Vanenburg informatie ontvangen waaruit bleek dat er veel onduidelijkheid is over de herkomst van het tentoongestelde, waarvoor we geen goede weerlegging voor hebben kunnen vinden. Ook de gemeente Putten heeft contact opgenomen met het management van Kasteel De Vanenburg en gevraagd zich te bezinnen op dit evenement mede gezien het feit dat het moment van het evenement schrijnend is. We hebben na goed overleg met de gemeente vervolgens besloten om het evenement niet te faciliteren'', aldus Baan.

Het management van Kasteel De Vanenburg is duidelijk in haar afweging. ,,We willen absoluut niemand voor het hoofd stoten. We zijn én blijven een Puttense locatie en daarom vinden wij het plaatselijke belang belangrijker dan het commerciële belang. Op zo'n dag als aanstaande zaterdag moet de focus liggen op de bevrijding van ons land, waarin onze gemeente natuurlijk haar historie kent.''

WEERSTAND Wilbert Stuifbergen uit Den Haag, lid CIPFG-Nederland (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong in China), is fel tegenstander van de tentoonstelling. Volgens hem zijn ter dood gebrachte leden van de Falun Gong, een spirituele meditatiebeweging in China, voor de expositie ingezet. Volgens hem is dat illegaal gebeurd. 

LICHAMEN In de rondreizende tentoonstelling is een verzameling te zien van bewaarde menselijke lichamen, skeletten, ledematen, organen, simulatie van functies, proefmodellen en 3D-afdrukken. Ed Smits is één van de mensen achter de tentoonstelling. In een eerder artikel gaf hij nog aan dat er weinig protest was tegen de tentoonstelling.