• Van Schaik en Landman verkassen met Theater Stroud tijdelijk naar Schovenhorst.

    Maranke Pater

Theater Stroud naar Schovenhorst

PUTTEN Theater Stroud heeft  een tijdelijk onderkomen gevonden in het koetshuis op landgoed Schovenhorst.

 

De grote zaal in het cultureel centrum Stroud kan door de verbouwingen een jaar lang niet gebruikt worden. Astrid van Schaik, voorzitter van Theater Stroud : ,,We besloten dat het theater door móest, de spotlights kunnen immers niet doven. Ik was bij een voorstelling van de opera Nozze per Due in een grachtenpand in Amsterdam. Dit was de aanleiding voor ons besluit om tijdens de verbouwing theater op locatie te programmeren."

Het was aan programmeur Rosemarie Landman om het culturele jaar in Putten in te vullen voor het theater. Landman: ,,We hebben bewust gekozen voor kleinere producties, die qua oppervlakte, licht en geluid niet veel nodig hebben. Ook moesten we even nadenken of een vleugel hier wel naar binnen kon. Sommige artiesten waren zelfs bereid om concessies te doen." In het Koetshuis is plek voor maximaal 70 bezoekers. De dames van het theater verheugen zich dan ook op de uitverkochte zalen die ze dit seizoen zeker zullen gaan halen.

Het seizoen start met een publiekslieveling. Cabaretier Javier Guzman komt wederom in Putten om mensen te trakteren op een try-out. Van Schaik: ,,Dankzij het project 'Adopteer een voorstelling' dat we twee jaar geleden met Javier deden hebben we vriendschap gesloten. In het Koetshuis zullen we hem met veel plezier al eerste artiest van het seizoen ontvangen en het bijzondere is dat hij deze show als eindejaarsshow voor RTL4 zal brengen."  De tweede voorstelling komt van Speelman&Speelman. Dit muziektheater startte heel toevallig tien jaar geleden op landgoed Schovenhorst. Landman: ,,Het is heel leuk dat ze hun jubileum bij ons komen vieren."  Syb van der Ploeg komt samen met Wybe Kaspers een muziektheatervoorstelling geven.

In december verplaatst het theater zich naar het Corlaer College in Nijkerk, in verband met het project 'Adopteer een voorstelling'. Van Schaik: ,,We hebben cabaretier Johan Goossens bereid gevonden om mee te werken aan het project. Eerst wilde hij niet, omdat hij zelf docent is op een middelbare school en ervaring heeft met schoolvoorstellingen, maar toen hij erachter kwam hoe uniek 'Adopteer een voorstelling' is, wilde hij graag meewerken." Debby Petters, de vrouw van cabaretier Youp van  Hek, sluit zich graag aan bij de bekende namen van artiesten die in het Koetshuis zullen optreden. Een unieke voorstelling wordt ook de opera Nozze per Due, ook wel 'De bruiloft van Figaro' genoemd. In 80 minuten tijd zullen bezoekers van het theater in vogelvlucht meegenomen door de wereldberoemde opera. Landman: ,,Alle mooie aria's uit de opera worden opgepakt. Acteur Peter Lusse zal het verhaal aan elkaar praten. Het is heel bijzonder dat deze productie naar Putten komt.  Met leerlingen van de Talentenklas van het conservatorium zal Robert Vroegindeweij, cultuurfunctionaris in Putten een lenteconcert geven in februari. In maart is het de beurt aan de Andersons, een muziektheater van een groep die ook al met Arjan Lubach en Herman van Veen optrad. De literaire avond van dit theaterjaar wordt gevuld door Annegreet van Bergen, zij zal haar boek 'Gouden jaren'  bespreken."

Het theaterseizoen wordt in april succesvol afgesloten met de komst van Nel Kars. Deze toneelactrice voert al jaren solotoneelvoorstellingen op. Landman: ,,Nel Kars brengt koningsdrama's. Inmiddels is ze 75 jaar en toe aan haar laatste tournee. Ze toert nog steeds met een grote wagen vol kostuums door Nederland."  Als eerbetoon aan haar oeuvre brengt ze voor de laatste keer 'Buigen voor Oranje' waarin een dissident mogelijk een aanslag gaat plegen op de 18e verjaardag van kroonprinses Juliana. Landman: ,,We zijn bijzonder blij dat we ondanks de alternatieve locatie toch zo'n rijk programma hebben kunnen samenstellen."