• Hans Krudde

  Maranke Pater
 • Jolette van der Eijden

  Maranke Pater
 • Els Schipper Friso

  Via Els Schipper Friso
 • Carla te Kloese-van Oevelen

  Maranke Pater

Thema 'Kwetsbaarheid' leidt tot gevarieerde kunstwerken

PUTTEN Tijdens de Puttense Atelierroute van 31 mei tot en met 2 juni is er heel wat werk van Puttense kunstenaars en gastkunstenaars te bewonderen. Vier van de deelnemers worden kort geportretteerd. Het thema van deze editie is 'Kwetsbaarheid'.

Maranke Pater

Jolette van Eijden begon vijftien jaar geleden met aquarelleren. ,,Ik dacht dat ik het niet kon,maar had er veel bewondering voor als ik anderen zag werken. Ik heb me opgegeven voor een cursus aan de volksuniversiteit en er kwamen toch best mooie dingen uit mijn handen.” Van Eijden werd gevraagd om deel te nemen aan de Atelierroute. Dit wordt haar vijfde jaar. Het schilderen en tekenen staat nu even op een laag pitje. ,,Ik gun mijzelf er de tijd niet voor. Wel ben ik lid geworden van een schildersclubje waardoor ik wekelijks toch met schilderen bezig ben. Het is erg leuk om samen creatief bezig te zijn. Ik ben de enige die met aquarel werkt, maar we kunnen elkaar toch in ons werk stimuleren.”

Van Eijden schildert over het algemeen boerderijdieren. ,,Ik woon op een hobbyboerderij met een paar koeien. Eén van mijn schilderijen beeldt een koe uit die onze eigen koe was. Ze leeft helaas niet meer. Ik heb het altijd leuk gevonden om dieren te portretteren. Het is minder moeilijk om een dier op een doek weer te geven. Een mens is wat dat betreft moeilijker, of het moet een mens op leeftijd zijn.” Eén van haar favorieten is een uil die ze in Thailand heeft geschilderd. ,,Ik hoef niet het complete dier te vangen, een blik alleen is genoeg. Ik vind ogen het mooiste van een dier, hier kun je een schilderij sprekend mee maken.” Over een jaar wordt er een boek uitgegeven met verhalen van haar echtgenoot - die dierenarts is - en met schilderijen van Van Eijden. ,,Mijn man kan leuk schrijven en hij vertelt in zijn boek straks over alle ervaringen die hij heeft opgedaan als dierenarts.”

Van Eijden doet op haar huisadres mee aan de Atelierroute. ,,We hebben een aantal gastkunstenaars uitgenodigd.” Van Eijdens werk is te bewonderen aan de Beekweg 3. Meer van haar werk is te vinden op www.geen-punt.nl/puntje-apart.

ELS SCHIPPER FRISO Els Schipper Friso Ze begon begon naar eigen zeggen met ‘kunst’ maken, toen ze als klein kind haar eerste ‘koppoter’ tekende. ,,Je weet wel dat ronde hoofdje met oogjes en een mond, met daaraan de armen en benen. Daarmee tekende ik, wat toen het belangrijkste aan een mens voor mij was. Ik kom uit een creatieve en muzikale familie, ik was de jongste. Zowel mijn moeder en vader waren creatief en hun vier kinderen gingen daar in mee. Iedere dag werd er wel muziek gemaakt, geknutseld of getekend. Ik heb een aantal cursussen etaleren, restaureren, boetseren en fotografie gedaan, maar het meeste heb ik toch door ervaring opgedaan.”

Schipper Friso heeft nog niet zo vaak geëxposeerd met haar foto’s en haar boetseerwerk, maar was wel deelnemer aan verschillende kunstmarkten en aan het project ‘Kunst in de horeca’. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit de natuur. ,,Ik hou ervan om dieren en planten uit de natuur, hoe klein dan ook, te boetseren of te fotograferen. Soms kan ik uren in het bos of bij water zitten om dan een mooi plaatje te schieten van een vogel of insect. Qua werken behoren zowel de kameleon, de pad en de jonge zeearend tot mijn favorieten. Deze dieren spreken mij het meest aan.” Een van haar nieuwste werken is ‘de Physalis’ voor het thema ‘Kwetsbaarheid’. Deze is te zien bij de openingstentoonstelling in de voormalige basisschool aan de Veenhuizerveld 30. Haar nieuwste werken zijn tijdens de Atelierroute aan de Nieuwe Laaklaan 12 te bewonderen. ,,Ik heb van keramiek onder andere een Koikarper, gekko, libelle en teckel gemaakt. Ik neem ook uilen, kameleons en kikkers mee en daarnaast zijn er gefotografeerde vogels, afgedrukt op aluminium, te bewonderen.” Ze doet voor de derde keer mee aan de Atelierroute in Putten.

HANS KRUDDE Hans Krudde is een beroepsfotograaf die alles fotografeert behalve bruiloften. ,,Ik heb journalistieke fotografie gestudeerd aan de Fotovakschool en fotografeerde voor nieuwssites. Sinds 2010 ben ik professioneel fotograaf. Daarvoor was ik een enthousiaste hobbyfotograaf naast mijn werk als docent dierverzorging.” Wat hem het meest interesseert om te fotograferen is alles wat leeft. Of het nu de natuur is of een dier of mens. ,,Ik heb mede door mijn achtergrond veel affiniteit met dieren. Ik heb bijvoorbeeld heel wat opdrachtgevers die een portret van hun hond of paard laten maken.” Op dit moment lopen er in het land drie exposities met werk van Krudde. ,,Ik exposeer op grote evenementen of in een kleine galerie. In het stoomgemaal van Nijkerk heb ik bijvoorbeeld portretten gemaakt van de mensen achter het stoomgemaal, van de stoker tot de machinist.” Wat Krudde belangrijk vindt in een foto is emotie. ,,Als ik de polder in ga en ik fotografeer een vogel in boom, maar ik heb daar geen contact mee dan vind ik het ook niet een geslaagde foto. Ik heb een keer een koe in een weiland gefotografeerd die vol zorg haar kalf likt waarbij dat kalf er heel raar van opkijkt. Zulke momenten vind ik mooi om vast te leggen.” Krudde is fotograaf voor de stichting Make a Memory, waarbij hij gemiddeld één keer in de twee weken een ernstig ziek kind of overleden kind fotografeert. Kwetsbaarheid komt dan heel dichtbij. Naar de Atelierroute neemt hij andere foto’s mee die kwetsbaarheid uitdrukken. ,,De mens op zich is niet kwetsbaar, maar zijn organen wel. Ik heb foto’s gemaakt van echte organen die niet luguber zijn. Daarnaast neem ik een portretserie mee van een vrouw waarbij het draait om kwetsbaarheid. Tegenwoordig krijgen vrouwen en meisjes via sociale media te horen dat je als vrouw zonder make-up kwetsbaar zou zijn. Ik wil in beeld brengen hoe kwetsbaarheid op deze manier misbruikt wordt.”

Hans Krudde is te gast bij Jolette van der Eijden aan de Beekweg 3. Meer van zijn werk is te vinden via www.hanskrudde.nl.

CARLA TE KLOESE-VAN OEVELEN Carla te Kloese-Van Oevelen kreeg voor haar 65e verjaardag een cadeaubon voor een workshop beeldhouwen van vrienden en sinds die tijd is ze met het maken van beelden aan het werk gegaan. ,,Ik ben eerst in Hilversum op les gegaan. Op de leslocatie begon ik meestal met een beeld en dat maakte ik thuis af. Zo heb ik het beeldhouwen geleerd. Vier jaar geleden ben ik gestopt met werken en toen ben ik vanuit Amersfoort naar Putten verhuisd.” Haar volgende leslocatie was het atelier van Henk Pothoven in Nijkerk en sindsdien zit ze iedere week bij hem op les. ,,Ik vind het beeldhouwen zo leuk dat ik niet meer zonder kan. Een half jaar geleden ben ik ook begonnen met schilderen. Ik kom uit een gezin van acht kinderen. Mijn vader schilderde ook graag en verder niemand van zijn nageslacht.”

Te Kloese-Van Oevelen houdt veel van de natuur, ze maakt heel wat beelden van vogels en torso’s. ,,Ik vind het erg leuk dat ik nu bij de kunstkring van Putten hoor. De Atelierroute kost veel energie, maar je ontmoet heel veel andere mensen op andere vlakken die andere kunstvormen doen waar ik weer wat van kan leren. Ik heb mijn hele leven in het kappersvak gezeten waarvan ik jaren een eigen bedrijf heb gehad. Daarom is het beeldhouwen en schilderen een hele mooie manier om toch bezig te blijven met mijn handen.” Het thema ‘Kwetsbaarheid’ ziet ze vooral terug in de steensoorten waar ze mee werkt. Ik neem voor de Atelierroute een torso mee in champagne albast en ik heb een schaal gemaakt van chinees speksteen. Ook heb ik een mossel gevormd van seleniet, een hele moeilijke steensoort omdat deze is opgebouwd uit verschillende dunne schijfjes. Door deze te bewerken krijg je een bepaalde transparantie in je steen en als daar licht op valt vinden er mooie werkingen plaats in de steen.” Ze geniet van het maakproces: ,,Soms ben je met een steen bezig die grijs van kleur is en na het polijsten komt er ineens een prachtige bronzen kleur tevoorschijn. Dat is heel verrassend.” Het werk van Te Kloese-Van Oevelen is te bekijken op de Gervenseweg 23.

De feestelijke start van deze 22e Atelierroute is op donderdagavond 30 mei om 20.00 uur, tegelijk met de opening van de themaexpositie. Deze expositie is dit jaar niet in de Kunstkelder, omdat het Puttense gemeentehuis momenteel wordt verbouwd. Eenmalig wordt daarom de themaexpositie gehouden in de voormalige basisschool Veenhuizerveld, te vinden aan de Veenhuizerveldweg 30 in Putten. Belangstellenden zijn ook bij deze opening op de donderdagavond van harte welkom. Het werk van deelnemers aan Puttense Atelierroute is op vrijdag 31 mei te bewonderen tussen 13.00 uur en 21.00 uur. Er zijn verschillende adressen te bezoeken en ook de Kunstkelder aan de Veenhuizerveldweg 30 is geopend. Op zaterdag en zondag 1 en 2 juni kunnen bezoekers tussen 11.00 uur en 17.00 uur langskomen. Meer informatie over alle deelnemers en een plattegrond is te vinden op www.atelierrouteputten.nl.