• Joop Ploeg wil happening maken van tweede lustrum Automobielparade.

    Puttense Automobielparade

Tien jaar Puttense automobielparade

PUTTEN Opzet van Joop Ploeg is zo veel mogelijk nieuwe deelnemers aan het vertrek te krijgen voor de tiende Puttense automobielparade. Het tweede lustrum.

Wijnand Kooijmans

,,Dat lijkt aardig te lukken, de inschrijving is nog geopend. We hebben onder meer inschrijvingen van truckchauffeurs uit Hamburg en Dortmund die voor één dag naar Putten komen. We hebben hen niet zelf benaderd, ze komen vanwege verhalen die ze van eerdere deelnemers hebben gehoord." De parade is zaterdag 6 juli.

Bij Ploeg heeft zich ook al een Fransman gemeld die er een rit van achthonderd kilometer voor over heeft om mee te doen aan de automobielparade. ,,Dat betekent dat die man enorm veel kosten moet maken, alleen al aan dieselolie. Hij heeft van collega's gehoord dat het in Putten altijd heel mooi is en wil er gewoon een keertje bij zijn. Er zijn veel evenementen met trucks, maar meestal zijn deze op industrieterreinen of op weilanden. Wij bieden een unieke locatie, midden in het dorp."

GEMEENTE Joop Ploegis heel tevreden over de medewerking van de gemeente Putten. ,,Je komt toch als buitenstaander binnen en pikt dan een heel dorp in." Waaraan hij gelijk toevoegt dat het wel steeds moeilijker wordt een evenement als dit neer te zetten. ,,Het financiële plaatje is steeds moeilijker in te vullen."

Eén van de oorzaken is bijvoorbeeld de btw-verhoging. ,,Voor geluid is deze van zes naar negen procent gegaan. Op een budget van duizend euro is dat voor ons een flink bedrag. Wat dat betreft ben ik blij met onze hoofdsponsor VDB-Recreatie. De economie trekt aan, maar daar merken wij weinig van. Veel bedrijven zeggen 'we sponsoren al zo veel.' Dat maakt dat je steeds meer contacten moet leggen om alles rond te krijgen."

ALZHEIMER De automobielparade start dit jaar met een herinneringstocht naar de Betuwe. ,,Deze is bestemd voor de echte liefhebbers, het gaat om zo'n zestig auto's waarvan de bestuurders vijftig euro betalen. De start is vanaf het Fontanusplein. Vijf jaar geleden hebben we dit al voor de zieke Floris gedaan, nu gaat de opbrengst volledig naar Alzheimer Nederland. Die hebben juist die week een collecte. Er zijn ook in Putten veel mensen die lijden aan deze ziekte. Onderweg worden drie oorlogsmonumenten bezocht."

Er staan optredens gepland van artiesten als Ineke & Hessel, Henk Harders en Egbert Dijkhuis. De op afstand bestuurde trucks komen weer, zoals ook een Amerikaanse truck. Bezienswaardigheid wordt ook zeker de Fred Flinstone-auto die door een Apeldoorns gezin wordt meegenomen en te zien is in het centrum van Putten. Ook komt er een auto uit Florida, voorzien van filmstrips van Donald Duck.

VRIJWILLIGERS Joop Ploeg is trots op zijn legertje van vrijwilligers. Recent hebben ze examen gedaan als verkeersregelaar. ,,In de brandweerkazerne onder toezicht van een ambtenaar en een boa. Vrijwilligers moeten zich gewaardeerd voelen, daarom houden we ook direct na afloop voor hen een barbecue. Ik ben best trots op wat wij in de afgelopen jaren hebben neergezet. Al kan Putten nog meer op de kaart worden gezet."