Uitzwaaien van de Putten-Ladelund lopers

PUTTEN De deelnemers van de Putten-Ladelundloop zullen dinsdag 28 april om 11.00 uur vertrekken vanaf het Fontanusplein in Putten. Vanaf 09.00 uur zullen de deelnemers en vrijwilligers van de Putten-Ladelund loop zich verzamelen op het Fontanusplein. Daar verzamelen zij zich ook met alle voertuigen die meegaan. Omstreeks 10.30 uur zullen burgemeester H.A. Lambooij, Europarlementariër Peter van Dalen en de directeur van het Nationaal Comité 4-5 Mei, Dhr. J. van Kooten, een paar woorden spreken en het startschot lossen, waarna de estafette loop van 700 kilometer begint.

Spannend

Na een jaar van voorbereiding komt nu de start van de Putten-Ladelund loop erg dichtbij. ,,Spannend", noemen de meeste deelnemers het nu nog. ,,We weten wel dat we een week lang op weg gaan met elkaar, en we weten in theorie ook hoe. Maar hoe het echt allemaal zal zijn moet zich nog maar blijken. Dit is iets ongekends waar we aan beginnen", zegt Michel Kooij, initiatiefnemer en voorzitter van de organisatie. ,,We zijn volledig voorbereid. De route ligt er, de catering is voorbereid en de EHBO'ers hebben de koffers ook extra gevuld. Nu moeten we het vooral gaan doen en ontdekken. Het wordt een prachtige week."

Emotionele loop

De Putten-Ladelund loop is geen gewone hardloopwedstrijd of hardlooprondje. Het wordt niet alleen een pittige loop voor de deelnemers, die meerdere dagen, meerdere kilometers zullen gaan lopen. Maar het wordt ook een emotionele loop, vooral voor de kleinkinderen en neefjes en nichtjes die meelopen van de weggevoerde mannen van Putten. Zij zullen na 700 kilometer dan eindelijk, en vaak voor het eerst, aan het graf staan van hun familie die is weggevoerd tijdens de razzia van Putten, op 1 en 2 oktober 1944. Vooral voor deze deelnemers zal het een gedenkwaardige, maar intensieve loop worden.

Ontstaan Putten-Ladelund loop

Vorig jaar is door een aantal enthousiaste Puttenaren het idee ontstaan om in 2015 een estafetteloop te organiseren van Putten naar Ladelund. Het thema van deze loop is: Dankbaar zijn voor alles wat er is gebeurd in de naoorlogse geschiedenis als het gaat om verzoening en vergeving. Maar ook het bedanken van degenen die zich hiervoor jarenlang hebben ingezet, zoals pastor Richter uit Ladelund. Hij heeft gedurende 60 jaar zich

tomeloos ingezet voor het onder de aandacht brengen van de negatieve gevolgen van het Nazi-bewind. Daarnaast is hij altijd actief geweest in het in stand houden van de bijzondere relatie Ladelund-Putten. Kortom, deze estafetteloop zal in het teken staan van dankbaar zijn. Bovenstaand idee wordt door de gemeente Putten, het Nationaal Comité 4-5 Mei en het V Fonds van harte ondersteund.