Vader 'meisje van Nulde' klaagt bij Dijkhoff

PUTTEN (ANP) De vader van Rowena Rikkers, beter bekend als het 'meisje van Nulde', heeft bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) woensdag een reeks klachten ingediend over het verlof van de man die verantwoordelijk is voor haar dood. Vader Martin Huisman is onder meer gegriefd over het te laat melden van het onbegeleide verlof van de met tbs bestrafte Mike J. Ook verlangt hij een toelichting op de overwegingen om de man onbegeleid verlof te verlenen.

Huisman wil ook weten hoe herhaling kan worden voorkomen, bij hem of bij anderen. Zijn andere dochter heeft veel last van het feit dat de man die haar zusje om het leven bracht nu op onbegeleid verlof mag, zegt hij. In een brief hekelt zijn advocaat Sébas Diekstra de informatieverstrekking aan de nabestaanden. ,,Voor cliënt is het volstrekt onduidelijk hoe er tot het verlenen van de huidige verlofstatus is gekomen'', schrijft hij.

Het was nabestaanden alleen bekend dat bij de dader in 2013 nog sprake zou zijn van ernstige persoonlijkheidsproblematiek en een hoog recidivegevaar. ,,Als je de nabestaanden niet nader informeert over de situatie rondom de tbs'er, dan is het niet geheel onbegrijpelijk dat er nu onrust bij hen ontstaat'', verduidelijkt Diekstra.

Rowena stierf in 2001 nadat ze stelselmatig was mishandeld. Haar moeder Wanda en haar toenmalige vriend Mike J. werden daarvoor veroordeeld. J. kreeg twaalf jaar cel en tbs. Rowena werd bekend als het meisje van Nulde vanwege de vindplaats van een deel van haar lichaam in de buurt van het Veluwemeer.

Rowena's vader hoorde rond de jaarwisseling dat J. op maandag 2 januari de tbs-kliniek zou verlaten. ,,Het niet tijdig informeren van de nabestaanden in deze is onvergeeflijk'', aldus Diekstra.

Het ministerie zegt in een reactie dat eerder al verontschuldigingen zijn aangeboden. Die heeft Martin Huisman niet aanvaard. Het ministerie zegt te begrijpen dat hij vragen heeft en zal daarom reageren op de brief. Binnenkort wordt ook ingegaan op Kamervragen die over dit onderwerp zijn gesteld.