• De Schauw: vrijwilligers knappen de terrassen op.

  Henk Hutten
 • De Samaritaan: vrijwilligers maken er een echt pannenkoekrestaurant van.

  Maranke Pater
 • Een beetje geinen tussendoor kan geen kwaad.

  Maranke Pater
 • Harken op landgoed Schovenhorst.

  Maranke Pater
 • Het menu van de dag.

  Maranke pater
 • Vandaag worden er 200 pannenkoeken gebakken door vrijwilligers.

  Maranke Pater
 • Elim: Sjoelen met ouderen.

  Maranke Pater

Veel vrijwilligers actief tijdens NLDoet in Putten

PUTTEN Van pannenkoeken bakken tot rollators schrobben: jong en oud kwam afgelopen vrijdag en zaterdag in actie tijdens NLDoet. Ook in Putten gingen honderden vrijwilligers aan de slag.

Maranke Pater

koning Willem Alexander hielp mee op een kinderboerderij elders in het land. Op de vrijdag waren er vooral veel scholieren actief. Ondanks de regen die van de bomen drupte op landgoed Schovenhorst was hier een grote groep aan de slag om te snoeien en de paden netjes te maken.

Gert Hop, werkzaam op landgoed Schovenhorst: ,,We zijn samen met de leerlingen van het Groevenbeek College uit Ermelo bezig met een grote voorjaarsschoonmaak. Het is mooi dat ze ons kunnen helpen met deze grote klus, zodat het landgoed er weer netjes bij ligt voor de start van het toeristenseizoen.” Alle tweede klassen van het Groevenbeek College deden vrijdagochtend mee. Chris Hoekert is leerkracht op de school en helpt vandaag de leerlingen een handje mee: ,,Hier op Schovenhorst zijn tien leerlingen op verschillende plekken bezig. Ze helpen in het Speelbos, de Bostoren, in de Ommuurde Tuin of bij het vrijmaken van de paden. De één ruimt blad op, een ander maakt informatieborden schoon omdat er groene aanslag op zit. Ook de picknicktafels van de Werkstee worden schoongemaakt.” Van tevoren konden de leerlingen zich opgeven voor verschillende klussen via een databank van het Stagebureau. Hoekert: ,,Er zijn leerlingen aan de slag in tehuizen en bij instanties als Bartiméus.” Wie goed zijn of haar best doet ontvangt zelfs een certificaat aan het einde van de dag. Waar je zou verwachten dat pubers minder snel geneigd zijn om zich in te zetten voor diverse klussen zijn Tirza Versteeg en Laura Kroon juist extra gemotiveerd. Tirza: ,,Ik heb mij bewust opgegeven om op landgoed Schovenhorst aan de slag te gaan. Ik help mijn ouders ook bij de tuin, die nu verbouwd wordt. Dat varieert van tegels eruit trekken tot onkruid wieden. Vandaag zijn we vooral bladeren aan het harken op het landgoed. Het is best zwaar werk, je merkt het wel aan je schouders.” Laura: ,,Ik ben het ook wel gewend om onkruid te wieden en van de regen hebben we geen last; het zijn vooral nadruppelende bomen waar je niet onder moet gaan staan.”

Elke dinsdag is er een onderhoudsploeg bezig op het landgoed. Hop: ,,We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.”

VERWENMIDDAG Een paar kilometer verderop, bij Elim, heeft een drietal heren zich aangemeld voor de Verwenmiddag voor de ouderen. De leerlingen Niels van den Hazel, Goran Ambrozic en Rowin van der Velde van het Groevenbeek College moeten even wachten tot ze de ouderen kunnen verrassen met een spelletjesochtend. Niels: ,,Deze mensen hebben vroeger heel wat meegemaakt. Het is mooi om hen ook wat plezier te kunnen geven en wat leuks voor ze te organiseren.” Vanmorgen hebben de scholieren elders in het gebouw een kar vol spelletjes gehaald, maar er wordt gestart met een potje sjoelen. Rowin is geen onbekende van de zorgcentra: ,,Ik ben in de zomervakantie vrijwilliger geweest in De Schauw. Mijn opa woont daar. Ik heb onder andere met ouderen gewandeld.” Goran: ,,Wij hebben op de basisschool een keer een ontbijt georganiseerd voor ouderen op school.” Als de sjoelbak klaargelegd wordt, geeft één van de verzorgende wel een goede raad: ,,Het kan best zijn dat de mensen niet direct enthousiast reageren. Het zijn immers allemaal mensen met dementie.” Maar zodra er gevraagd wordt of ze zin hebben om mee te doen is er gelijk een dame die de uitdaging aangaat. ,,U mag nog een keer gooien, in totaal zelfs drie keer”, zegt Niels zodra de eerste ronde is geweest.

Hetty Lommers, werkzaam bij De Schauw heeft bewondering voor alle moeite die vrijwilligers doen voor bewoners: ,,We zijn altijd heel erg blij dat mensen zich willen inzetten om het een of ander voor bewoners te doen. Bij De Schauw worden dit weekend bijvoorbeeld de twee terrassen van de afdeling opgeknapt. Ook staan er weer bolletjes in de bakken en is de aanslag van de tegels verwijderd.”

PANNENKOEKEN Aan de Jan van Nijenhuisstraat in zorgcentrum de Samaritaan zijn ook leerlingen van het Groevenbeek College aan het werk. Balkons van bewoners worden schoongemaakt en zo zomerklaar gemaakt. Beneden in de keuken en de gemeenschappelijke ruimte zijn scholieren van het Hoornbeeck College bezig met het inrichten van een pannenkoekenrestaurant. Anna Stoffelsen, werkzaam bij de Samaritaan: ,,Vandaag is het toevallig ook Nationale Pannenkoekendag en daarom maken we voor onze 24 bewoners ruim 200 pannenkoeken. Ook zorgverleners uit dit gebouw en de vrijwilligers kunnen straks aanschuiven.” De leerlingen hebben zelfs geruit tafelzeil meegenomen om in de gemeenschappelijke ruimte een sfeer te creëren van een echt pannenkoekenhuis. Stoffelsen: ,,We hebben zelfs een menukaart gemaakt waarbij ze de keus hebben uit verschillende pannenkoeken. Ook staan er verschillende 'wist-u-datjes' op over pannenkoeken.” Voorafgaand aan de pannenkoeken de bewoners stokbrood met kruidenboter. Stoffelsen: ,,Net zoals in een echt restaurant. We brengen straks ook pannenkoeken naar bedlegerige mensen. Een kookvrijwilliger heeft thuis zelfs een lekker toetje gemaakt wat ze na de maaltijd krijgen. De bewoners worden lekker verwend en dat is natuurlijk ook de bedoeling van deze dag.”

Via NLdoet.nl kan iedereen voor volgend jaar alweer een klus aanmelden. NLDoet is een initiatief van het Oranjefonds.