• Stembureaulid Aalt Geurts voor het stembureau in De Samaritaan.

    Diana Schwab

Verkiezingen in volle gang: rond tien uur zijn stemmen geteld

PUTTEN Vandaag is het zover en mogen alle kiesgerechtigde, oftewel iedereen met kiesrecht naar de stembus om zijn stem uit te brengen voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad. Wij kennen geen opkomstplicht zoals onze zuiderburen in België, daar is het zelfs formeel strafbaar om zonder geldige reden niet te komen opdagen. In Nederland dus niet, hier is dan ook bij het sluiten van de stemlokalen één van de eerste vragen die gesteld wordt. Wat was de opkomst?

Diana Schwab

Tijdens de tweede Kamerverkiezingen van afgelopen jaar scoorde Putten met een opkomst van 86,6% hoger dan het landelijke percentage van 81,9%. Veel minder hoog, was de opkomst in Putten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Deze stopte bij 66,3%, wel altijd nog een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 53,8%.

Dit maakt natuurlijk best nieuwsgierig waarom gaan mensen niet naar de stembus? Want door je stemrecht niet te gebruiken, krijgt de persoon die zijn stem wel uitbrengt meer gewicht oftewel meer invloed. Terwijl er nu juist zo hard aan gewerkt is, om iedere stem hetzelfde gewicht te geven. Wie absoluut niet twijfelt of hij wel of niet gebruik zal maken van zijn stemrecht is Aalt Geurts. Echter voor hem is niet een kwestie van in en uit het stemlokaal lopen. Hij is namelijk al ruim tien jaar actief als stembureaulid. Jaren heeft hij op het stembureau op het gemeentehuis en in de Aker gezeten en dit jaar zit hij in 'De Samaritaan'. In Putten zijn er dertien locaties waar je kunt stemmen.

Geurts zijn dag is begonnen met een zeer vroeg bezoek aan het het gemeentehuis om daar onder andere de stembiljetten en de sleutels van de stembussen op te halen. Bij aankomst in het stemlokaal checkt hij in de rol van voorzitter samen met twee andere leden of alles naar behoren is ingericht en voor de dag of alles volgens goede orde verloopt. Geurts, geboren en getogen in Putten, houdt van mensen en vindt het daarom vooral leuk om te doen.

STRIKTE REGELS Toch zijn er ook wel eens wat lastige momenten. Hij kent veel mensen, maar ook hij moet zich strikt aan de regels houden. Het kan dus voorkomen dat ondanks dat hij iemand al jaren kent en hij daarmee zeker weet dat het de persoon betreft die op de stempas staat, hij deze persoon onverrichter zaken naar huis moet sturen, indien deze geen correcte legitimatie kan tonen. ,,Maar gelukkig, komt dit weinig voor'', zegt Geurts die zich vooral verheugd, om de 'stemmers', hartelijk te mogen ontvangen en waar nodig extra wegwijs te maken.

Het wordt weer een lange dag want het is vaak pas rond een uur of tien dat alle stemmen geteld én de procedures volgens protocol afgehandeld zijn. Bovendien zullen er vandaag twee stembussen zijn die verwerkt moeten worden eentje voor de verkiezing van de gemeenteraadsleden en eentje voor het gelijktijdig gehouden referendum over de 'aftapwet'.