• ANP Foto

'Vier wolven gezien in drie maanden tijd'

PUTTEN (ANP) Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe. De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.

Dat meldt Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut van de Wageningse universiteit. Van een van de dieren, wolvin GW998f, is zeker dat ze zich in Nederland heeft gevestigd. Zij wordt al zeker een half jaar waargenomen in het noordelijke deel van de Veluwe. Dat betekent volgens wolvenkenners dat het dier deze regio als leefgebied heeft uitgekozen.

Verder zijn de afgelopen drie maanden uitwerpselen verzameld van wolvin GW960f. In augustus 2018 vorig jaar kwamen de eerste meldingen vanaf de Midden-Veluwe over deze wolvin binnen.

Sinds kort leeft er ook een mannetje op de Veluwe: wolf GW893m. Op 6 januari verscheen hij voor het eerst in Nederland. In de weken daarna zijn keutels van de wolf op de Noord-Veluwe gevonden, in hetzelfde leefgebied als dat van wolvin GW998f. ,,De kans is aanwezig dat ze elkaar hebben ontmoet", zegt ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research.

WILD De tweede wolvin die zich vrijwel zeker op de Veluwe heeft gevestigd, voedt zich met wild dat in haar territorium op de Midden-Veluwe leeft. Dat staat vast nu er een door de wolvin aangevreten hertenkalf is gevonden in de boswachterij Uchgelen-Hoenderloo. De wolvin heeft in haar omgeving nog geen schapen gedood.

Jansman noemt de vondst van het halfopgegeten hertenkalf ,,uniek.'' ,,Het is voor het eerst dat we bewijs hebben dat wolven op de Veluwe wilde hoefdieren eten. Dat vermoedden we al op basis van haren in de wolvenkeutels die we verzamelen op de Veluwe.''

Wolvin GW960f loopt al bijna een halfjaar rond op de Midden-Veluwe. Eerder deze maand stelden onderzoekers vast dat wolvin GW998f, afkomstig uit een roedel in Duitsland, definitief een plek heeft gevonden op de Noord-Veluwe. Deze wolvin heeft waarschijnlijk al een partner, zodat er kans is op jonge wolfjes.

Sommige boeren en natuurbeheerders zijn bang dat wolven hun vee zullen aanvallen. Volgens wolvenkenners hebben gevestigde wolven een grote voorkeur voor wilde prooidieren.