• Kees Paap, Jack van Zundert, René van der Leest en Astrid van Schaik.

    Maranke Pater

Voor het eerst 'Week van Dementie' in Putten

PUTTEN Voor het eerst wordt de Week van Dementie gehouden in Putten van 15 tot en met 21 september, georganiseerd door Bibliotheek Noordwest Veluwe, Theater Stroud, Stichting Welzijn Putten, Cultuurkust, Zorgerf Buiten-Land, Alzheimer Nederland afdeling NW-Veluwe, Jong Putten, RABOBANK Putten, Stichting Gelukkig Ouder Worden en Kindcentrum Putten.

Jack van Zundert, programmacoördinator 18+ voor de bibliotheek Noordwest Veluwe was vorig jaar initiatiefnemer van de Week van Dementie in Harderwijk. Van Zundert: ,,Dementie wordt binnen een paar jaar volksziekte nummer 1. We kunnen proberen om de ziekte te bestrijden, maar moeten ook de omgeving leren om met mensen met dementie om te gaan. Tegenwoordig worden ze meer en meer binnen de samenleving gehouden omdat dit beter voor hun kwaliteit van leven is.”

DEMENTIEVRIENDELIJK Doel is om de samenleving bewust te laten worden van inwoners met dementie. Ondernemers, winkeliers en verenigingen worden uitgedaagd om een dementievriendelijk keurmerk te bemachtigen.

De themaweek start op zaterdag 14 september in Theater Stroud met de voorstelling ‘Dubbelspel voor Dementie' met Toine Heijmans en Cor Bakker. Cor Bakker vertelt zijn persoonlijke verhaal over dementie omlijst met pianospel. Burgemeester Lambooij opent deze avond de fototentoonstelling Alzheimer Fluisteren. In de kerken van Putten zal op zondag 15 september aandacht worden besteed aan dementie. Op maandag 16 september is in de foyer van Stroud een lunch met leerlingen van Chr. College Groevenbeek Putten en senioren. Astrid van Schaik (Theater Stroud) en Kees Paap (Welzijn Putten): ,,De senioren zullen samen met de leerlingen tijdens deze lunch de fototentoonstelling Alzheimer Fluisteren bekijken en hierover met elkaar in gesprek gaan.”

Op dinsdagavond vindt in het theater de voorstelling ‘Top voor Dementie’ plaats. De bibliotheek ontvangt op woensdagmiddag verhalenvertelster Hilke Ten Duis, zij vertelt aan kinderen vanaf 6 jaar een verhaal over dementie en hoe kinderen hier mee om kunnen gaan. 's Avonds is er een meezingconcert in Theater Stroud in samenwerking met de Kajuitzangers en het Nostalgie koor. Van Zundert: ,,Samen willen we bruggen slaan tussen mensen met dementie en de samenleving.” Op donderdag wordt in Theater Stroud de film ‘Still Alice’ gedraaid. In Het inloophuis Hart van Putten is vrijdag een Pop-up Alzheimercafé, in het teken van het aanbod aan diensten in Putten voor mensen die met dementie te maken krijgen. De afsluiting is zaterdag 21 september, Wereld Alzheimerdag.

ROLLATORRACE René van der Leest (Zorgerf Buiten-land): ,,We organiseren een spectaculaire afsluiting met een Rollatorrace rondom de kerk. Teams met leden van jong tot oud kunnen zich opgeven. We hebben prijzen voor wie het leukste verkleed is, de meeste rondjes en wie het meeste geld heeft opgehaald.” De organisatie hoopt zo'n 40.000 euro op te halen voor de stichting Gelukkig Ouder Worden.

Meer op www.liefdementie.nl.