• Sabine de Voogd

Watermonsters nemen en dolfijnen spotten

PUTTEN Caroline van Cappellen uit Putten en Frank van Beek uit Barneveld, beiden 16 jaar en allebei leerlingen van het Johannes Fontanus College (JFC) in Barneveld, hebben de afgelopen drie weken aan boord van tweemaster Wylde Swan de Atlantische Oceaan overgestoken.

Ze deden dat met een team van 29 andere middelbare scholieren van verschillende scholen. Tijdens de reis van Tenerife naar Tobago hebben Caroline en Frank elke dag monters genomen van het zeewater, waarbij ze af en toe dolfijnen spotten. Als ze over twee weken thuis komen, begint de verdere analyse van het water aan Wageningen University and Research.

Naast het onderzoek hebben Caroline en Frank hun schoolwerk zelfstandig bijgehouden. Onder begeleiding van vier bètadocenten leerden zij onder meer over zeeziekte, de ingewanden van zelfgevangen vissen en de krachten in de zeilen van een zeilboot. Ook kreeg ze elke dag zeilles, waarbij de nautische bemanning van alles uitlegde.

Nu er na zeventien dagen voor Frank en Caroline eindelijk land in zicht is, krijgen ze les over andere culturen en de hulpverlening aan de door de orkanen Maria en Irma getroffen eilanden Dominica en Sint-Maarten. Verder nemen zij over een aantal dagen, samen met de andere scholieren, het schip over. Dan zullen ze laten zien dat van de praktijklessen hebben geleerd, door met de Wylde Swan tussen de Caraïbische eilanden door te varen.

Meer informatie en sponsoring van Caroline en Frank: www.cfopzee.nl