• Jeanet Klaassen-Doppenberg is één van de deelnemers aan de nieuwe expositie van de Kunstkelder.

    Maranke Pater

'Werken met zand en lood is een uitlaatklep'

PUTTEN Jeanet Klaassen-Doppenberg is één van de kunstenaars die deelnemen in de nieuwe expositie van de Kunstkelder in Putten. De in Diermen geboren kunstenares maakt portretten van allerlei materialen en abstracte kunst.

Maranke Pater

 

Klaassen begon op jonge leeftijd met tekenen en dichten. ,,Ik woonde met mijn ouders en zussen op een grote pachtboerderij. Ieder jaar werd er op de landerijen die bij onze boerderij en de boerderijen rondom hoorden een jacht georganiseerd. De barones en haar gezelschap kwamen dan bij ons op de heerd eten. Deze barones vond dat ik goed kon tekenen en heeft mij toen een prachtig schetsboek gegeven." Het was het begin van een periode waarin ze nog veel meer van de kunst zou ontdekken. ,,Ik maak ook gedichtjes die ik in een volgende expositie wel bij mijn beelden zou willen plaatsen. Zoals de volgende:  'Wat doe ik. Ik zoek. Ik zoek mijn draai. Jij gaf me een aai. En ik had hem'."

In het Klooster in Harderwijk heeft Klaassen sinds 1988 les gehad, drie jaar lang één dag in de week bij academiegroep en jarenlang portret- en schilderlessen van verschillende docenten. ,,Thuis in mijn atelier ben ik verder gegaan met portretten tekenen en schilderen, maar ik had drie opgroeiende kinderen en had weinig energie om iets van het kunstenaarsbestaan te maken. Later bleek ik de ziekte van Lyme te hebben.''

UITLAATKLEP Een paar jaar geleden vond ze rood zand in een bos aan de Grieteweg. ,,Het maakte dat ik ging experimenteren met verschillende materialen. Voor mij betekende het werken met zand en lood een uitlaatklep. Mijn abstracte werk lijkt op de zwerftochten die ik in de natuur heb gemaakt. Het lijkt op zwerven in het ontdekken van en werken met materialen. Dit geeft mij ruimte en helpt fysieke tegenslagen en lastige dingen van mezelf en van de wereld te verwerken."

De werken in de Kunstkelder zijn te koop. ,,Ik werk een jaar vooruit voor een expositie en maak soms wat in opdracht." Zo creërt ze ook portretten met zand en een speciale gel. ,,Als ik dit vervolgens met olieverf bewerk kan ik met lichte en donkere kleuren spelen, waardoor het portret een diepere laag krijgt."