• Wijnand Kooijmans

Wim Mesman viert honderdste verjaardag

PUTTEN Het bezoek van zijn oud-collega's ziet Wim Mesman uit Putten toch wel als het hoogtepunt van zijn honderdste verjaardag. ,,We hebben ervaringen uit het verleden uitgewisseld. Burgemeester Henk Lambooij was aanvankelijk van plan maar kort te blijven maar was bijzonder geïnteresseerd in de verhalen van vroeger en is zeker anderhalf uur blijven zitten."

Wijnand Kooijmans

Wim Mesman werd geboren in de Watergraafsmeer. Later verhuisden zijn ouders naar het centrum van Amsterdam. Net voor de Tweede Wereldoorlog verhuisde Mesman naar Ermelo om te werken aan de Generaal Spoorkazerne waar zijn vader uitvoeder was. Om aan werk te komen werd kort na het einde van de oorlogsjaren verhuisd naar Putten waar hij een baan kreeg bij de gemeente Putten. Eerst als leidinggevende van het personeel van de buitendienst.

Later ging hij aan de slag als architect en ontwerpen van bouwplannen. In die tijd was het nog de gewoonte dat de gemeente zelf de bouwplannen tekende. ,,Zo heb ik het politiebureau ontworpen in Putten maar ook de brandweerkazerne en het toenmalige clubgebouw van de voetbalvereniging SDC(P)."

In Putten woonde hij aanvankelijk aan het Berkenlaantje, midden in het bos. Maar in 1953 verhuisde hij naar de woning aan de Postweg waar de honderdjarige nog steeds zelfstandig woont. Met de nodige hulp van zijn dochter en schoonzoon. Mesman diende onder drie burgemeesters, de laatste was Ad Berkhout onder wiens bewind hij met pensioen ging. Zijn werk deed hij op de fiets, alleen als het heel ver was werd de auto gepakt.

In Putten was hij onder meer betrokken bij de Oranjevereniging en de rijwielpadenvereniging. Ook was hij hoofd van de Burger Bescherming (BB). Stilzitten na zijn pensionering was er echter niet bij. Met zijn in 1995

overleden echtgenote trok hij er regelmatig op uit met de caravan. Ook maakte tot twee jaar geleden gebruik van de reisjes van de Stichting Welzijn Putten naar Ootmarsum en Valkenburg en was ook Zwitserland regelmatig zijn reisdoel. Twee keer per week ging hij mee met de fietsclub en tot drie jaar geleden deed hij nog aan jeu de boules. Het dagelijks wandelingetje van een uur door de bossen is inmiddels, na advies van de huisarts teruggebracht tot een half uur. Nu nog legt hij graag een kaartje met de buren en gaat hij bij andere buren nog regelmatig een kopje koffiedrinken.

Tot twee jaar geleden las Wim Mesman nog iedere dag de krant. Maar inmiddels is zijn gezichtsvermogen minder geworden en moet hij het hebben van het voorlezen. Waarbij ook de verrichtingen van zijn favoriete voetbalclub Ajax zijn aandacht hebben. Goed eten, en dan ook veel wild, ziet hij als het geheim van het bereiken van zijn hoge leeftijd. Deze week is het voor de honderdjarige vooral bijkomen van alle vermoeienissen. En genieten van de bloemen die hij kreeg van onder meer de Gelderse commissaris van de koningin en de Sociale Verzekeringsbank. Naast een brief van koning Willem Alexander met de gelukwensen.

Wim Mesman (derde van links) genoot vooral van het bezoek van zijn oud-collega's.