• WSV Nulde

WSV Nulde viert 60-jarig bestaan

PUTTEN Watersportvereniging Nulde bestaat 60 jaar. Dit heugelijke feit wil de vereniging voor zeil- en motorboten niet alleen vieren en daarom wordt er een groep ouderen van zorgcentra De Schauw en Elim uitgenodigd.

Rond 1950 ontstond de eerste vorm van recreatie waar nu de watersportvereniging is gevestigd. Jan Brouwer, lid van de vereniging: ,,De familie Dunnewind bouwde hier aan het strand een strandhuisje. Ze hadden een aantal bootjes in het liggen en er kwamen steeds meer zeilsporters.” Op 24 april 1958 werd voor het eerst een bijeenkomst in de Heerdt georganiseerd om een roei- en zeilvereniging op te richten.

BEVRIJDINGSFEEST Inmiddels telt WSV Nulde 600 leden. De vereniging heeft een groot aantal hoogtepunten gekend, zoals het 50-jarige bevrijdingsfeest bij de watersportvereniging. Brouwer: ,,Onder toeziend oog van burgemeester Berkhout zijn er 200 Engelse Airgunners geweest van de Royal Airforce die een fly-over aangeboden kregen door het Vliegend Museum uit Lelystad. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er veel vliegtuigen verloren gegaan in de Zuiderzee en toen de Zuiderzee werd drooggelegd zijn veel vliegtuigen geborgen. Het evenement werd door duizenden mensen bezocht. Dit bevrijdingsfeest was een groots gebeuren waar heel wat Puttenaren van mee hebben genoten.”

WSV Nulde is jaarlijks verantwoordelijk voor de ontvangst van de goedheiligman. Met het grote voormalige marineschip HMS Falcon komt de Sint de haven binnenvaren, verwelkomd door honderden kinderen. Brouwer: ,,Een ander bijzonder gegeven is dat we een beroemd lid hebben gehad. Ben Hoekendijk was een schrijver van watersportverhalen en een bekende in de vaarwereld.”

PROGRAMMA Aanstaande zaterdag is de haven vanaf 13.00 uur geopend voor de overige inwoners van het dorp. Om 13.15 uur begint een optreden van de Kajuitzangers. Tijdens het jubileum zullen Gerard Heimensen en Wim van Dijk met hun viskotters tussen 13.00 uur en 17.00 uur met zijn viskotter bezoekers van de haven meenemen op een gratis rondvaart. Om 15.00 uur is er een vlootschouw met versierde schepen. Rond 15.30 uur vindt een demonstratie Flyboarden plaats. Wie dat wil kan van 16.00 uur tot 18.00 uur zelf ervaren hoe het is om te Flyboarden. Zwemkleding hierbij aantrekken is gewenst. Bezoekers kunnen genieten van het Klomkesilen, waarbij klompjes veranderd zijn in zeilbootjes die tegen elkaar zullen strijden die dag. Er zijn springkussens, een klimwand, live muziek, een visboer, het spel Aqua Bubble, een Reuzensjoelbaan en een plek waar vlotten gebouwd kunnen worden.

UITJE Voor de ouderen van Elim en De Schauw wordt het jubileum een echt uitje. Zo’n 20 senioren zullen voor taart en koffie te gast zijn in het havenrestaurant De Kajuit, waar ze ontvangen worden door gastvrouw Anna Reversma. Tijdens het bezoek aan de haven kunnen ze genieten van alle bedrijvigheid rondom het jubileum. De aanbieding aan de senioren is mogelijk gemaakt door Autobedrijf Franken en de SWP (beschikbaar stelling busjes), Not. Mr. J.L. de Lange, Makelaardij Zielman, Benu Apotheek Putter Eng, Veluwe Optiek, van Ganswijk Mode en G-5, Spectrum Advies & Design.