• De wandeltocht voor Duchenne is een unieke en gevarieerde wandeltocht.

    Iwan Bogels
  • Iwan Bogels

Zesde wandeltocht voor Duchenne

PUTTEN De wandeltocht voor Duchenne leeft, zeker bij initiatiefnemer achter de tocht Ronald van Dijk, maar ook bij steeds meer wandelaars. Dit jaar verwacht de organisatie zo'n zevenhonderd wandelaars aan de start.

Diana Schwab

Walter van de Pol, vader van een zoon met Duchenne, vertelt: ,,Toen Ronald hoorde dat ik ging meedoen aan de Duchenne Heroes, een mounainbiketocht van zevenhonderd kilometer over zeven dagen, met als doel geld te genereren voor onderzoek naar Duchenne, gaf hij direct aan ook iets te willen doen.'' Aangezien fietsen minder zijn ding was, bedacht Ronald, als fervent wandelaar, de wandeltocht voor Duchenne.

Met de eerste editie liepen zestig wandelaars mee en voor dit jaar worden er circa zevenhonderd verwacht. De lokale betrokkenheid bij de jonge slachtoffers van deze erfelijke, progressieve, nog ongeneeslijke spierziekte was direct hoog en zorgt voor het noodzakelijke brede draagvlak van vrijwilligers en bedrijfsleven. Een grote kern vrijwilligers is haast het jaar rond bezig met de organisatie. Op de dag zelf zijn er zeker wel zestig vrijwilligers actief.

De wandelaars komen al lang niet meer alleen uit Putten en omgeving. Veel punten spelen hierbij de organisatie in positieve zin in de kaart. De unieke ligging van 'Café De Oude Deel' als start-finish, naast het station van Putten. De omgeving van Putten, die een unieke en gevarieerde wandeltocht mogelijk maakt langs bijzondere plekken, door de bossen, over de klompenpaden en landgoederen. De perfecte timing om te dienen als training voor de vierdaagse van Nijmegen. Maar ook de vrijgevigheid van sponsoren en gastvrijheid van landeigenaren en locaties waar de tocht langskomt, geven de tocht een extra dimensie. Dit maakt het onder andere mogelijk om de wandelaars consumpties aan te bieden, zoals koffie, fruit, zelfgemaakte soep door Ronalds vader en een uitsmijter.

Van Dijks grootste wens is natuurlijk een geneesmiddel voor Duchenne, maar zolang dat nog niet het geval is, hoopt hij dat de wandeling uitgroeit tot zeker duizend deelnemers. En dat het mogelijk blijft de wandelaars de unieke vorm van verzorging onderweg aan te bieden met steun van alle sponsoren. Want op deze manier komt het volledige inschrijfgeld ten goede aan de stichting Duchenne Heroes.

Op 17 juni wordt er ook een loterij georganiseerd. De loten kosten slechts 1 euro en zijn die dag bij 'Café De Oude Deel' te koop voor iedereen. Ze geven kans op mooie prijzen die ter beschikking zijn gesteld door ondernemers uit Putten en omgeving. Ook staat er een springkussen voor de kinderen.

Er zijn dit jaar vier afstanden: 5 km, 15 km, 25 km en 40 km. Ook is er een leuke en leerzame wandeling voor kinderen met als thema 'Boerderij'. Voorinschrijven is gewenst en kan via 06-52381082/0614197565.