• Berta van Renselaar, Tina Koelewijn en Irene van Zijverden van het Inclusiepanel.

    Maranke Pater

Symposium Inclusiepanel: Putten voor iedereen!

PUTTEN In december is het Inclusiepanel geïnstalleerd, een groep van inwoners en professionals uit de zorg die ervoor gaan zorgen dat Putten 'inclusiever' wordt. Op 30 januari wordt er een symposium gehouden met de titel: 'Symposium Inclusie - Putten voor iedereen!' in Stroud.

Maranke Pater

Doel van het Inclusiepanel is om het 'VN-verdrag Handicap' handen en voeten te geven in de gemeente. Hierbinnen worden de mensenrechten van mensen met een beperking bevordert, beschermd en gewaarborgd. Irene van Zijverden, lid van het Inclusiepanel: ,,Wij komen op voor mensen met een zichtbare of een onzichtbare beperking, fysieke en verstandelijke beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel."

Voor het symposium zijn verschillende organisaties en professionals uit zorg en welzijn uitgenodigd. Tina Koelewijn: ,,Van diverse zorginstellingen zoals het Anker tot scholen, kerken en de winkeliersvereniging. Iedereen kan bijdragen aan een inclusievere samenleving." Putten wordt gezien als één van de voorlopers in Nederland als het om inclusiviteit gaat. Toch zijn er in het dorp nog verbeterpunten voor ondernemingen en instellingen. Bertha van Renselaar, lid van het Inclusiepanel: ,,De leden van het Inclusiepanel buigen zich over verschillende doelgroepen en hun behoeften. We zullen bijvoorbeeld de winkels in Putten bezoeken om te ervaren of ze benaderbaar zijn voor mindervaliden. Sommige winkels zijn niet begaanbaar voor mensen in een scootmobiel of met een rollator. Ook zou het fijn zijn als er 'prikkelarme' winkeluurtjes komen voor mensen die last hebben van muziek en felle lichten in winkels."

JAN TROOST Dagvoorzitter Jan Troost gaat tijdens het symposium in gesprek met leden van het Inclusiepanel en de gemeente Putten over inclusie en inclusiviteit binnen de gemeente. Van Zijverden: ,,Verenigingen worden ook uitgenodigd en we laten mensen die goede voorbeelden hebben van inclusiviteit binnen onze gemeente aan het woord. Denk bijvoorbeeld aan gymvereniging Orion, die beweegmomenten heeft voor kinderen met autisme. Ook het Hof van Putten is een voorbeeld op het gebied van inclusiviteit."

VOORZITTER Het Inclusiepanel is nog op zoek naar een voorzitter. Van Renselaar: ,,We zoeken iemand die betrokken is bij de doelgroep en bij de gemeente Putten. Het zou heel fijn zijn als een nieuwe voorzitter een groot netwerk heeft in de zorg en bijvoorbeeld ook weet waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel tegenaan lopen." Op dit moment bestaat het panel uit Tina Koelewijn, Bertha van Renselaar, Irene van Zijverden, Jolinda Huisman, Gijsbert Willem Evers, Noël van Leeuwen, Kees Bor en Maaike Roos.

Het symposium vindt plaats op 30 januari 2020 in Stroud Putten, Brinkstraat 91 in Putten. Inloop zal vanaf 14.00 uur zijn en om 14.30 uur start het interactieve programma. Rond 17.15 uur zal het inhoudelijke programma afgerond zijn en is er tijd voor een hapje en drankje. Aanmelden kan tot 23 januari via de website van de gemeente Putten.