• De drie nachtkralen op de Elspeetsche Heide worden alledrie aangepast om de schaapskudde te beschermen tegen de wolf.

    Eric Kroes

Nachtkralen schaapskudde aangepast voor weren wolf

ELSPEET De rentree van de wolf in Nederland gaat ook op de Veluwe om extra bescherming vragen. Wolf-Fencing Nederland is afgelopen week op de heide tussen Elspeet en Nunspeet begonnen met het aanpassen van de nachtkralen voor de Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet (SSGN).

Eric Kroes

Op de Elspeetsche Heide zijn drie nachtkralen en ze worden alledrie door Wolf-Fencing Nederland aangepast zodat de wolf niet de schaapskudde van de SSGN kan aanvallen om een gemakkelijke prooi te vangen. Herderin van de SSGN, Daphne van Zomeren, is blij met de verbeterde en hogere rasters om de nachtkralen. ,,Het is onderzocht en bewezen dat hier op de Veluwe een wolf en wolfin samen op pad zijn. Ik heb ze nog niet gezien maar de sporen en uitwerpselen zijn volop aanwezig. Ook diverse meldingen van burgers van het tweetal wolven bevestigen dit. Ze pakken nu nog steeds wild als maaltijd."

WOLFWEREND Wolf-Fencing Nederland heeft niet heel veel ervaring in het aanleggen met wolfwerende maatregelen. Daarom kijken ze veel naar de aanpak van landen waar de wolf altijd al voorkomt zoals in Spanje. De rasters worden verhoogd tot 1,20 meter omdat een wolf zeker geen hoogspringer is. De tweede maatregel is dat drie stroomdraden op de hoogte van 20, 70 en 120 cm de wolf moet afschrikken. Voorzitter van Wolf-Fencing is initiatiefnemer Jeannet Hulshof. Zij is bij de nachtkraal bij de Liesberg actief aan het helpen met andere bestuursleden om de nachtkraal wolfwerend te maken. Jeannet Hulshof: ,,De nachtkraal veilig voor de schapen maken, maar ook duidelijk en veilig voor de wolf is onze aanpak. Afschieten van de wolf is geen optie voor onze stichting. Goed met de natuur omgaan is wel mogelijk op deze manier."

Die stroomdraden met 4,5 kilovolt elektrische lading zijn zeker genoeg, want een wolf is een slim dier en gaat volgens Wolf-Fencing Nederland niet tweemaal een hevige stroomschok oplopen. Dat in de gemeente Nunspeet nu de drie nachtkralen al 'wolffencing' krijgen, vindt Daphne van Zomeren eerder verstandig dan voorbarig. ,,We moeten niet wachten totdat de schaapskudde is aangevallen door de wolf want dan zijn we te laat. Deze aanpak is beter, want voorkomen is beter dan genezen."