• 'Ilse hier moet nog een foto-onderschrift komen.'

    Rik Bronkhorst

'Nieuwsblad De Band werd het best gelezen'

BARNEVELD Vanaf het moment dat De Band door de BDU is overgenomen zijn er weinig artikelen die niet door de handen van Ilse Bruinekreeft zijn gegaan. Zij gaf artikelen de juiste plaats en zorgde voor een foutloze spelling. Ze kent De Band zo beter dan niemand anders. ,,De Band is een echte gezelligheidskrant."

Ilse studeerde logopedie. Na haar studie ging ze aan de slag in haar woonplaats bij Omroep Amersfoort. Die werd overgenomen door de BDU en daarna is ze bij de Barneveldse uitgever gebleven. ,,Toen De Band in 2002 bij de BDU kwam, ben ik eindredactrice van het blad geworden."

Wat gelijk opvalt aan De Band is volgens Ilse de uniekheid. ,,Zo'n soort krant bestaat eigenlijk nergens anders. Waar vind je nog dat jarige kinderen in het zonnetje worden gezet? De Band is echt een gezelligheidskrant. Hard nieuws zoals een faillissement paste minder bij de lezers van de krant. Al is dat de laatste jaren wel veranderd."

,,Ik had eens een foto van een ongeval in de krant geplaatst", vertelt Ilse. ,,Een paar dagen later ontving ik een bericht: 'Een ongeluk hoort niet in de krant. Dat is respectloos.' Ja", besluit ze. ,,De Band is echt een vreemde eend in de bijt."

ZOMER Waar de meeste kranten in de zomer moeite hebben gevuld te zijn geldt dat voor De Band niet. ,,Door het hoge gezelligheidsgehalte leefde de krant helemaal op in de zomer", stelt Ilse. ,,Dan vinden de braderieën en andere evenementen plaats. Dat vinden de lezers van De Band leuk om te lezen. Mensen moeten lachen om de gezellige verhalen."

Ook op de redactie werd wel eens om De Band gelachen, vertelt Ilse. ,,De Band werd niet echt als nieuwsblad gezien. En daar werden wel eens grappen over gemaakt." Toch was dat volgens de Amersfoortse niet helemaal eerlijk. ,,De Band werd wel het best gelezen."

De krant stond vaak vol met achtergrondverhalen, geschreven door de correspondenten. ,,Ik schrijf zelf eigenlijk nooit. Ik lees en corrigeer. Met de correspondenten heb ik heel fijn samengewerkt."

ONDERSCHRIFT Een moment dat ze niet zal vergeten, heeft ze samen met Eric Kroes meegemaakt. ,,Eric had zijn artikelen in het systeem geplaatst. Ik hoef het dan alleen nog maar na te kijken. Toen ik dat had gedaan stond er onder de foto nog het volgende zinnetje: 'Ilse hier moet nog een foto-onderschrift komen'. Ik besloot er even over na te denken, maar ben het toen zo vergeten. Dat is toen zo bij de mensen thuis gekomen", lacht ze. ,,Ik geloof niet dat iemand het mij kwalijk heeft genomen. Dat is ook De Band."

ADVERTENTIES ,,Dat de krant moet stoppen heeft te maken met teruglopende advertentie-inkomsten", weet Ilse. ,,Ook heeft het misschien wel een beetje te maken met de doelgroep. Zij zijn erg aan papier gebonden. Vooral voor hen is het ontzettend jammer dat het blad ermee ophoudt." Zelf gaat ze het meest de uniekheid missen. ,,Ik werd elke week weer opnieuw verrast."