• Een woningbrand kan lang smeulen maar als er vlammen komen is de ramp compleet.

  Eric Kroes
 • Aart Stoffer en Eddy Wieberdink namen na respectievelijk 21 en 28 jaar afscheid van het brandweerkorps. Ook Aart van den Hardenberg werd koninklijk onderscheiden voor zijn verdienste van 43 jaar brandweerman.

  Eric Kroes
 • De jeugd kon zich eindeloos vermaken met brandslangen en waterkanonnen.

  Eric Kroes
 • Veel materieel was de gehele dag te zien op en rond de brandweerkazerne.

  Eric Kroes

Open dag voelt als feest in het dorp

ELSPEET De vrijwillige brandweer van Elspeet hield zaterdag een Open Dag. Aan het eind van deze mooie dag werden drie brandweerlieden in het middelpunt van de belangstelling gezet door postcommandant van de Elspeetse brandweer Alfred van Asselt en burgemeester Breunis van de Weerd. Aart Stoffer en Eddy Wieberdink namen na respectievelijk 21 en 28 jaar afscheid van het brandweerkorps. Ook Aart van den Hardenberg werd koninklijk onderscheiden voor zijn verdienste van 43 jaar brandweerman.

Wie niet beter wist, dacht zaterdag dat de brandweer van Elspeet de gehele dag in touw was. Telkens hoorde je sirenes en zag het blauw van de zwaailampen rondom de brandweerpost in Elspeet. Tientallen voertuigen die een brandweerfunctie hebben waren opgesteld in een overzichtelijk schema. Zo konden de vele honderden toeschouwers tijdens de open dag overal hun ogen uitkijken naar alle technische hoogstandjes die de brandweer in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) voor handen heeft.

Het publiek kon mee omhoog in een hoogwerker, in een ambulance liggen en ook eens binnenkijken in de brandweerpost. Ook de vee-takel (de specialiteit van de Elspeetse Brandweerpost voor de hele Veiligheidsregio) werd door de Elspeetse brandweermannen gedemonstreerd. Voor de kinderen waren er speciale blusspelletjes gemaakt waarbij water en brandweerslangen niet ontbreken. Het leverde erg veel spelplezier op.

DEMO'S Ook konden bezoekers een rondje meerijden met een brandweerauto. Veel kinderen, ouders en grootouders maakten daar gebruik van. De demonstraties van woningbrand, vlam in de pan en een gasexplosie waren leerzaam. Aan het eind van de middag werd nog even de boel op stelten gezet waarbij Brandweer Elspeet de politie kwam assisteren. Een spectaculaire afsluiting van een mooie open dag.

Postcommandant Alfred van Asselt sprak later op de avond dan ook lovende woorden voor alle vrijwilligers, collega's van andere korpsen en voor de mannen die het georganiseerd hadden in Elspeet. Alfred van Asselt: ,,Speciale dank gaat dan ook uit naar onze brandweermannen, Maarten, Richard, Gerlof en Tijmen. Dit hebben jullie erg goed gedaan! Daarom voor jullie partners een mooie bos bloemen!"

Zo goed en mooi als de open dag van Brandweerpost Elspeet verliep, zo goed en mooi eindigde deze dag met een feestavond op de brandweerpost. Daar werd afscheid genomen van twee brandweermannen van het brandweerkorps van Elspeet. De feestavond op zaterdag 25 mei stond dat ook in het teken van het afscheid van Eddy Wieberdink en Aart Stoffer. Maar ook de nestor binnen het brandweerkorps Elspeet, Aart van den Hardenberg, kreeg net als zijn twee collega's geheel onverwacht ook een koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Van de Weerd.