• Oud prof wielrenner Henk Lubberding op weg naar de finish.

    Inez van den Broek
  • Inez van den Broek
  • Inez van den Broek

Opening van het nieuwe klimseizoen

GARDEREN Het was woensdagmiddag opvallend druk aan de Putterweg in Garderen. Bij het Klimbos zijn kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de Prins Bernhardschool aan het klimmen. De ouders en andere belangstellenden die toekijken, kunnen ondertussen genieten van een petit four en koffie, die getrakteerd en geschonken worden vanwege de opening van het klimseizoen 2016.

door Inez van den Broek

Een medewerker van het Klimbos is 'kwartiermaker' voor de wielrenner die straks op een roze fiets stapt en daarmee een nieuw parcours opent op wel 25 meter hoogte. Hoog in de boomtop staat hij op een houten balkon te wachten als eigenaar Erik Kroon en wethouder Van den Hengel hun verhaal houden. Kroon vertelt dat ze dit seizoen (het vierde al weer) een nieuw parcours hebben uitgezet. ,,Een uitdagend parcours, qua zwaarte te vergelijken met een zwarte skipiste." Daarom is de minimale lichaamslengte om dit parcours te mogen betreden ook gesteld op 1.40 meter, in plaats van de gebruikelijke 1.20 meter voor de andere vijf parcoursen.

LUBBERDING En nu staat daar hoog boven ons een bekende Nederlander die door Erik Kroon gestrikt werd om de openingshandeling te verrichten. Het is Henk Lubberding, oud profwielrenner die maar liefst drie etappes won, meerdere tijdritten op zijn naam heeft staan én gele truidrager was. Bovendien heeft hij in de jaren 80 en 90 de Giro d'Italia meerdere malen gereden. Toen Kroon contact zocht met Lubberding was de eerste vraag: ,,Henk, heb je hoogtevrees?" Henk Lubberding reageerde laconiek met: ,,Niet dat ik weet." Toen hij hoorde dat Kroon hem graag de openingshandeling zag verrichten op de 25 meter hoog geplaatste fiets was zijn reactie: ,,Een leuke uitdaging."

Een roze fiets, want het Klimbos doet mee aan de Giro di Barneveld. Wethouder Van den Hengel vertelt iets over de Giro di Barneveld, een uitgezette fietstocht, langs alle kernen van de gemeente Barneveld en langs veel bedrijven die er aan mee doen, waarvan het Klimbos er één is. Maar hij wil het kort houden en daarmee is Henk Lubberding het helemaal eens. Lubberding - inmiddels 63 jaar en in 1992 gestopt met zijn actieve wielerloopbaan- wil graag in actie komen, want dat wachten op die hoogte bevalt hem maar matig.

DE TPIR Hij stapt op de roze fiets, die gezekerd is, en hijst zich vooral aan zijn armen naar de overkant van dit deel van het parcours. Fietsen is té eng op deze hoogte, zo lijkt het. Als hij de overkant haalt en van de fiets afstapt, krijgt hij een daverend applaus. Door hem welverdiend en meteen vanwege het feit dat de baan nu geopend is.

Erik Kroon vraagt aan de aanwezige ouders om de kinderen veilig te helpen oversteken, want op de parkeerplaats van camping De Hertshoorn mogen alle bassisschoolkinderen een ballon oplaten. De wind blaast richting het Zuid-Westen, dus worden er teruggezonden kaartjes verwacht vanuit Brabant of misschien zelfs vanuit België.