• Hans Aalbers tussen oude edities van De Band.

    Rik Bronkhorst

Oud-uitgever Aalbers blikt terug op Nieuwsblad De Band

UDDEL ,,Verrast", dat is wat oud-uitgever Hans Aalbers zei na het nieuws dat De Band stopt. In zijn functie stond hij 32 jaar aan het roer van het nieuwsblad en legde hij de basis voor het blad zoals die altijd is geweest. ,,De Band is mijn laatste nog 'levende' krant."

Aalbers startte samen met zijn vrouw Ria De Band, in deze vorm, in 1969. Een wens kwam op dat moment voor hem uit. ,,Ik kwam uit de reclamewereld. Eindelijk kon ik zelf een krant uitgeven." Drogist Van Veen uit Elspeet kwam met een voorstel.

,,Er bestond in Elspeet al een blaadje van de plaatselijke middenstandsvereniging dat door Van Veen werd uitgegeven. Mij werd de kans geboden dit over te nemen. De nieuwe Band was geboren, een huis-aan-huisblad met veel meer nieuws dat regelmatig ging verschijnen. Als eerste correspondent vonden we Aart Visser die de dorpen door en door kende. De Band werd verspreid in Elspeet, Vierhouten, Uddel, Speuld en Garderen. De dorpen Kootwijkerbroek en Stroe kwamen daar later bij."

SLOGAN In de jaren die volgden ontpopte De Band zich tot een betrouwbare nieuws- en advertentiepartner in de dorpen. De slogan 'Tussen klant en middenstand' heeft daar zeker aan meegeholpen, meent Aalbers. ,,Doordat ik alleen de eigen middenstand in de dorpen liet adverteren ontstond er een band van vertrouwen. Ik kende de ondernemers, de ondernemers kenden mij."

Aalbers stelt daarnaast dat: ,,Voor concurrentie uit bijvoorbeeld Putten of Nunspeet was toen geen plek. Ik denk dat de ondergang van De Band daar zonder meer mee te maken heeft. Er is veel veranderd. De BDU doet het anders in deze digitale tijd en is zo misschien wel het vertrouwen van veel ondernemers kwijtgeraakt."

SAMENWERKING Aalbers heeft veel gehad aan de inzet van correspondenten. ,,We maakten de krant echt samen. De Band schepte een band", lacht hij. Aalbers meent wat hij zegt. Met sommige correspondenten heeft hij nog steeds contact. ,,We hebben immers jaren samengewerkt."

Naast De Band kocht Aalbers destijds ook andere kranten in de omgeving. Het Klaverblad in Beekbergen, Eerbeek en Loenen, Het Streekjournaal in regio Rheden, Gemeente Thuis in Brummen en De Dorpenroute wat later opging in Het Streekjournaal. Van die kranten is De Band de enige die nog over is. ,,Ik had best een groot portfolio."

VERKOOP In 1999 deed hij zijn bedrijf over aan drukker Bauke Hoekstra. Hij is daarna nog twee jaar bij het bedrijf betrokken geweest om kennis over te dragen. Hoekstra heeft De Band in 2002 verkocht aan de BDU in Barneveld. Aalbers heeft zijn werk altijd geweldig gevonden.

Inmiddels is deze oud-uitgever tachtig jaar. Hij woont nog samen met Ria in Doesburg en gaat graag golfen. Toch zal het verlies van zijn laatste krant hem nog wel bezighouden. Hij is, en blijft, een krantenman in hart en nieren. ,,Het is gewoon vreselijk jammer voor iedereen in al die dorpen. De Band was iets waar iedereen toen en nu echt naar uitkeek. Dat dat afgelopen is, vind ik wel een beetje zuur."