• Drie van de organisatoren van de Wintermarkt.

    Wijnand Kooijmans

Parelstaete intern verbouwd

PUTTEN Woonvoorziening Parelstaete aan de Kerkstraat in Putten wordt intern verbouwd. Dat maakt het mogelijk de groep van twintig cliënten te verdelen in drie groepen, waar ze tot nu toe gebruik moesten maken van één gezamenlijke ruimte.

Wijnand Kooijmans

Met de aanpassing wordt ook de wens van de meeste bewoners gehonoreerd. Daarnaast was dit ook de wens van de begeleiders die in Parelstaete werkzaam zijn en de meeste families van de bewoners. De verbouwing wordt opgepakt door de Stichting Sprank en de Woningstichting Putten die het pand verhuurt aan de stichting.

GEZIN Fred Toebes vergelijkt de huidige situatie met een gezin waar je met negentien broers en zussen moet samenleven. Die je, als je een verjaardag viert ook allemaal ineens op visite krijgt. ,,Dan valt het soms niet mee op een beperkt stukje grond te moeten leven." De cliënten hebben zelf ook aangegeven graag wat meer rust te willen hebben om zo aan hun eigen ontwikkeling te kunnen werken.

Door de splitsing kan nog betere zorg aan de bewoners worden gegeven. Stichting Sprank is een instelling die zorg geeft aan mensen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking. ,,Het gaat om de lichamelijke verzorging, begeleiding, ondersteuning en sturing van deze bewoners."

KOFFIE Alle bewoners beschikken over een eigen woon-slaapkamer en badkamer. Door de verbouwing ontstaan drie gezamenlijke ruimtes voor acht, acht en zes mensen waar ze de maaltijd kunnen nuttigen en koffie kunnen drinken.

Aan de voorbereidingen voor de splitsing in drie groepen is wel anderhalf jaar aan voorbereiding vooraf gegaan. Men is blij dat verwanten ook een bijdrage leveren aan de verbouwing om op de kosten te besparen. Zo is een familielid druk met schilderen.

KRACHT Doel is de bewoners meer in hun kracht te zetten om te werken aan hun eigen doelen en perspectieven. De begeleiders gaan ook in drie groepen werken om hen hierbij te ondersteunen. Ook zij ervaren een groep van twintig bewoners als pittig.

Waar de grote zaken worden geregeld zijn er ook wensen ten aanzien van de wat kleinere zaken die het wooncomfort kunnen veraangenamen. Zo moet er een extra televisie komen, maar gaat het ook om een schilderijtje aan de muur en een schemerlamp.

WINTERFEEST Om de benodigde gelden binnen te halen wordt vrijdag 28 december tussen 16.00 en 20.00 uur een Winterfeest gehouden op het plein achter Parelstaete aan de Kerkstraat. Veel bedrijven hebben zich als sponsor aangemeld. Er is een rad van avontuur, erwtensoep, broodjes hamburger, vis, salades en wijn, bier, fris en glühwein. En oliebollen. Vuurkorven zorgen voor de sfeer. Bestelde oliebollen kunnen ook oudjaarsdag worden afgehaald.