Vier aandachtspunten voor het renoveren van je huis

05-02-2020, 10:24 |Van onze partner

Een woningrenovatie is een flinke klus die niet zomaar geklaard is. Daarom is het verstandig om goed voorbereid aan dit project te beginnen. Zo voorkom je problemen, financiële tegenvallers en vertraging. Dit zijn vier belangrijke aandachtspunten voor het renoveren van je huis.

Besteed niet alles uit
Veel mensen kiezen ervoor om in zee te gaan met een aannemer die vervolgens de hele renovatie van begin tot eind regelt. Dat is natuurlijk makkelijk, maar ook een stuk duurder. Overleg gerust of je een aantal klussen zelf kunt uitvoeren. Zo is iedereen in staat om te slopen en puin te ruimen. Doe ook je eigen binnenschilderwerk om op de kosten te besparen. Laat wel een expert langskomen voor moeilijkere klussen, zoals het schilderen van je gevel of om je trap te schilderen.

Raadpleeg een expert
Woon je in een oud pand en wil je de typische karakteristieken van je woning het liefste bewaren? Neem dan eens contact op met een renovatie-expert. Zij weten precies hoe je de balans vindt tussen het moderniseren van je woning en het bewaren van oude kenmerken. Deze experts zijn bovendien in staat om je te inspireren. Zo hebben zij genoeg voorbeelden van gemoderniseerde woningen uit de jaren tien, twintig en dertig.

Controleer of je vergunningen nodig hebt
Je hebt niet alles in de hand wanneer je gaat verbouwen. Mogelijk heeft je gemeente enkele beperkingen opgelegd, waardoor de stijl en uitstraling van je woning niet te veel mag veranderen. Neem daarom op tijd contact op met je gemeente en vraag of je voor jouw verbouwplanning een vergunning aan moet vragen. Is er een vergunning nodig? Dan moet je soms tot wel twee maanden wachten voordat je daadwerkelijk kunt gaan verbouwen. Begin hier dus op tijd mee, zodat direct van start kan.

Maak een concreet bouwprogramma
Houd de touwtjes in handen en ga eens met je aannemer rond de tafel zitten. Overleg samen wat er moet gebeuren en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Vervolgens ben je in staat om een uitgebreid programma op te stellen. Hierin staat beschreven welke klussen er geklaard moeten worden en wat de deadline voor iedere klus is. Houd dit programma bij de hand en blijf over de planning communiceren met je aannemer. Zo ben jij altijd op de hoogte en houd je ook de kosten binnen de perken.