• De gebroeders Van Beek waren zeer tevreden met het behaalde resultaat.

    Wijnand Kooijmans
  • De winst ging naar Jasper van den Heuvel.

Centraal Nederland Rally is thuiswedstrijd voor Arno en Hendri

De eerste editie van de Centraal Nederland Rally vond afgelopen zaterdag plaats. Er waren twee klassementsproeven, één in buurtschap Huinen en een tweede bij Zeumeren. Arno en Hendri van Beek reden ook mee.

Wijnand Kooijmans

Arno en Hendri van Beek rijden als het ware een thuiswedstrijd tijdens de Centraal Nederland Rally. Een flink aantal proeven wordt verreden in de Puttense buurtschap Huinen en dat is voor hen bekend terrein. Maar, zo zeggen ze voor aanvang van de race op de serviceplaats op bedrijventerrein De Harselaar in Barneveld, uitrijden is toch vooral hun doel, naast genieten. Aan de finish blijkt het allemaal veel rooskleuriger: De rally is niet alleen uitgereden, de twee broers zijn ook winnaar in de klasse S19. ,,We zijn trots", zo klinkt het uit hun mond.

De voorzichtigheid vooraf heeft alles te maken met het ongeluk drie weken geleden toen Arno - met een andere bijrijder - er met de wagen hard vanaf ging tijdens de rally rond Emmeloord en de auto in een sloot belandde. Buiten een paar dagen nekklachten kwamen de twee er zelf goed van af dankzij alle veiligheidseisen waaraan de wagen moet voldoen. Maar voor de broers en hun drie monteurs was het daarna hard werken om te kunnen starten in hun thuisrally. Hendri: ,,We hadden toch al gauw voor zo'n 2.500 schade."

RUSTIG ,,De eerste proeven zijn we dan ook rustig gestart", zo blikt Hendri terug. ,,Eerst het vertrouwen terugwinnen. Wel kwamen we achter een langzamere deelnemer, wat ons veel tijd heeft gekost. De proef in Putten was geweldig, veel bekenden langs de baan. Erg leuk dat er zoveel animo was. Na het eerste servicepunt kwam het goede gevoel weer terug en ging het beter en beter. Zeker de laatste proef in Putten was geweldig, we reden lekker en konden het publiek vermaken. Met de eerste plaats in onze klasse en negende algemeen zijn we tevreden. Na de crash in Emmeloord was dit wat we nodig hadden."

De twee broers zijn aan hun vierde jaar bezig en komen uit in het short-rallykampioenschap. Het is zeker geen goedkope sport. Een weekeindje rijden kost al snel tussen de duizend en vijftienhonderd euro. ,,Wij rijden acht rally's per jaar en zouden dat zonder onze sponsoren niet kunnen", zo zegt Hendri. ,,Het is voor ons een prachtige hobby."

De twee broers bereiden zich in alle rust voor, vader Van Beek zorgt voor de catering zoals hij dat bij alle wedstrijden doet. De motorkap staat omhoog maar de monteurs genieten van hun betrekkelijke rust. Vader Van Beek heeft nog wel een wens. ,,Ik zou graag zien dat er wat meer proeven in de gemeente Putten worden verreden. Het gebied Stenenkamer leent zich er prima voor en wellicht richting Ermelo." Rijden in Putten zien

beiden niet als een voordeel. ,,Je kunt er misschien een tandje bijzetten maar dan loop je het risico dat je ook sneller tegen een boom eindigt."

PUBLIEK Intussen wordt gewacht op het startsein richting Zeumeren. Door de drukte op de weg loopt het tijdschema meteen al achter. Op de kruising van de Beulerkampersteeg en de Veldwijkstraat in Huinen begint het publiek inmiddels toe te stromen. Hier wordt een proef verreden waarbij het rondje driemaal achtereen moet worden afgelegd. Het liefst had de organisatie de proef ook in omgekeerde richting gereden omdat de vergunning voor een klassementsproef in de gemeente Apeldoorn op het laatste moment werd geweigerd. Maar de gemeente Putten wilde hier, om veiligheidsredenen, niet aan meewerken.

KENNERS Onder het publiek ook kenners die tot de deelnemende teams behoren. Ze bekijken kritisch de verrichtingen van de rijders. ,,Het lijkt wel of ze het parcours aan het verkennen zijn", zo klinkt het uit hun mond als Erik van Loon voor de eerste keer passeert. Het publiek krijgt direct spektakel voorgeschoteld. Er moet richting een boerderij worden gereden waar onder meer betonplaten liggen. Hier moet een haakse bocht worden gemaakt. Latere starters gaat dat niet allemaal even goed af.

De veiligheidsvoorschriften worden goed nageleefd. Enkele toeschouwers hebben een drone in de lucht maar krijgen onmiddellijk de reprimande dat boven publiek niet mag worden gevlogen. Dan is het moment dat de Puttense broers passeren. Het is secondewerk, dan zijn ze voorbij.

Vooraf en tijdens de wedstrijddag zelf had de organisatie te maken met perikelen rond de vergunningen. De geweigerde vergunning van Apeldoorn speelde parten maar ook op de dag zelf moest de rally eerder worden

afgebroken. De tijd welke in de vergunning was gesteld dreigde te worden overschreden. De deelnemers gaven bij de finish aan dit spijtig te vinden. Maar roemden de klassementsproeven waarin volgens hen alles zat wat een rally moet zijn.