• Robin van Persie scoort met een kopbal de 0-1 tegen SDC Putten, keeper Martin van Barneveld en Iwan Bos (5) zijn verslagen.

    Jan de Roo Fotografie

Genieten van Van Persie en co

PUTTEN SDC Putten speelde voor 3200 fans in de felle zon (27 graden) tegen bekerwinnaar Feyenoord. De eerste helft hield de hoofdklasser prima stand en scoorde alleen Robin van Persie: 0-1. Na rust liepen de Rotterdammers alsnog ruim uit: 1-8.

Marco Jansen

Het Puttense publiek zag idool Van Persie in de basis starten en ook nieuwkomer Yassin Ayoub. Op rechts had verdediger Wouter de Bruin het zwaar. Hij zag voortdurend of Jean-Paul Boëtius of de actieve linksback Tyrell Malacia op zich afkomen. De Bruin had geluk dat zijn terugspeelbal op de keeper tegen de paal ging.

VOORLANGS De nieuwe SDC-keeper Martin van Barneveld verrichte voor rust de ene naar de andere redding, maar was verslagen bij een kopbal van dichtbij door Van Persie. Namens SDC Putten kreeg Rick van den Brink een mogelijkheid. De middenvelder kwam door over links, maar zijn schot ging ruim voorlangs.

De tweede helft vielen er wel volop doelpunten, doordat de elf nieuwe Feyenoorders direct gas gaven. Jens Toornstra trof tweemaal doel net als Mo El Hankouri. Dylan Vente wist drie keer te scoren. Bij elke treffer klonk het Feyenoord-lijflied 'I will survive' uit de speakers. Feyenoorder Wouter Burger maakte bij 0-4 nog een eigen doelpunt (1-4), waardoor SDC Putten toch nog op het scorebord kwam te staan.

PRIMA DEBUUT Van Barneveld keepte één helft en kon terugzien op een prima debuut. ,,Het ging goed, één tegengoal in mijn eerste wedstrijd is lekker. Ik kreeg steeds meer ballen en zo kwam ik er steeds beter in. Ik ben zeker tevreden'', zei de Zeewoldenaar (24) die overkwam van derdedivisionist Hercules uit Utrecht.

Rick van den Brink begon als linkshalf en zorgde na 28 minuten voor het eerste Puttense wapenfeit. ,,Het was een schot, maar het leek een voorzet. We stonden nu wat compacter dan vorig jaar. We waren alleen maar aan het verdedigen. Ik moest steeds achter mijn tegenstander aan.''

BEETJE RAP Het laatste halfuur stond de Puttenaar en Feyenoord-fan linksback en had wat overtredingen nodig tegen Mo el Hankouri. ,,Hij was een beetje rap en ik moest hem een paar keer neerleggen. In zulke wedstrijden leer je om spelers te helpen met coaching. Als je een bal krijgt, moet je heel snel handelen.''

Coach Michael van den Berg baalde een beetje. ,,Je houdt een helft stand en geeft het de tweede helft zo weg. De eerste helft deden we het goed en Martin erg goed. De tweede helft was een stuk minder door vermoeidheid en door elf frisse spelers van Feyenoord. Zij deden een stuk beter, Jens Toornstra was erg goed. Iedereen is een ervaring rijker en voor de club is het een mooie dag.''

HANDTEKENINGEN Na afloop namen de spelers de tijd voor handtekeningen. Vooral Van Persie, Toornstra en Jean-Paul Boëtius waren populair bij de fans. Vooraf konden zij met de gouden KNVB beker op de foto. ,,Bas van Noortwijk vond het veld van eredivisieniveau en Giovanni van Bronkhorst vond het nog beter dan vorig jaar'', zei Albert de Bruin.