• Collectie Albert Bijsterbosch

Goudkoorts: Albert Bijsterbosch

PUTTEN De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? In deze rubriek geven Puttenaren hun visie op de Olympische historie en hun verwachtingen van Pyeongchang 2018. Vandaag Albert Bijsterbosch. ,,Dat Sven Kramer afscheid neemt met een gouden plak zou het mooiste zijn.''

Naam: Albert Bijsterbosch.

Leeftijd: 50.

Woonplaats: Putten.

Werk: Docent Nederlands C.C.Groevenbeek Putten.

Mijn favoriete sport op deze winterspelen: Schaatsen.

Welke Nederlander wint de meeste medailles? Sven Kramer.

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… Galgary. Deze spelen waren in 1988 en Yvonne van Gennip pakte na een ongelooflijke mooie strijd goud op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Ik meen dat ze net voor de Spelen zelfs geblesseerd was geweest en het op moest nemen tegen de onverslaanbare Oost-Duitsers.

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? Dat ligt er natuurlijk aan op welk tijdstip het wordt uitgezonden en aan de sport. Met schaatsen wil ik het meeste wel zien.

Mijn favoriete Olympiër? Was vroeger altijd Eric Heiden. Wat een held was dat. Hij won alles wat er maar te winnen viel tijdens de Olympische Winterspelen van Lake Placid.

Welk land wint de meeste medailles? Ik denk Noorwegen. Zij staan al bovenaan in de medaillespiegel van de Olympische Winterspelen en hebben daarbij goede schaatsers, langlaufers en skiërs.

Mooiste moment winterspelen ooit? Dan blijf ik toch bij de Nederlandse schaatsers. Het eerste wat in mij opkomt is Salt Lake City. Ik zat in de spelersbus van Meeuwen 1 en we kwamen ergens uit Friesland. We volgden de rit van Gerard van Velde op de 1000 meter via de radio. Hij schaatste een wereldrecord en pakte goud op deze afstand. Wat een euforie in de bus zeg…

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? Ik gun het natuurlijk iedereen, maar ik denk dat het de laatste Spelen voor Sven zijn. Afscheid nemen met goud zou dan natuurlijk het mooiste zijn. Met zo'n carrière en trainingsmentaliteit zeg ik dus volmondig…..Sven Kramer

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? Ik hoop Kjeld Nuis en Jorien ter Mors. Kjeld rijdt al het hele seizoen goed, maar Jorien niet. Ik denk dat zij het beste voor het laatst bewaart…..