• Bart Nieuwenweg is voor drie wedstrijden terug bij De Meeuwen; tegen OWK maakte hij er acht.

    Winanda van Zwamen
  • Bart Nieuwenweg scoort, het publiek juicht.

    WVZ fotografie

Invalkracht helpt De Meeuwen

Acht treffers 'gestopte' Bart Nieuwenweg

PUTTEN De Meeuwen moest winnen van OWK om in het spoor te blijven van koploper Unitas. Voor rust gingen de Puttenaren mee in het  Groningse opportunisme (10-11), daarna werd het onder aanvoering van Bart Nieuwenweg en Noah Bijsterbosch een ruime zege: 30-20.

Marco Jansen

De Meeuwen startte goed en kwam 2-0 voor door Romy Bijsterbosch en Bart Nieuwenweg. Met hem in de rebound konden de Puttenaren herhalen, waar OWK in de openingsfase de bal snel weer kwijt was. Door vrije ballen van Annelies Schuitema was het na 8 minuten weer gelijk. De Meeuwen hield een voorsprong van 1 a 2 punten, maar verzandde gaandeweg in een trechter. De Groningers kwamen van 8-6 weer op 8-8 en Tessa Lap zette OWK bij 8-9 voor het eerst voor. Aanvallend maakte Laura van Winkoop het de jeugdinternational lastig en scoorde er drie in de eerste helft: 10-9. Gretig verdedigen had strafworpen tot gevolg, waardoor OWK bij rust 10-11 voor stond. De arbitrage had de handen vol aan het fysieke duel.

Doordat Daniël van Munster kort werd verdedigd, verscheen Nieuwenweg na rust steeds vaker in het voorveld. Door zijn acties kreeg De Meeuwen de wedstrijd vanaf 13-12 definitief in handen. De thuisploeg had het overwicht en liep door de scores van Nieuwenweg naar 17-13. OWK kon het tempo niet meer volgen en was het een fase kwijt. Ook Noah Bijsterbosch, verlost van zijn opponent, liet zich zien met fraaie one-handers en schoten. De Meeuwen maakte er een show van voor het publiek en zette OWK op tien punten. Invaller Jarin Bruinekreeft maakte de 30-20.

EXPERIMENT ,,De tweede helft hebben we veel beter gespeeld volgens de opdrachten en liepen we er makkelijk overheen'', gaf Nieuwenweg het verschil aan. Aan niets was te zien dat hij al anderhalf jaar geleden gestopt is met korfballen. ,,Ik heb mijn hele leven gekorfbald en ging ervan uit dat ik het nog wel een beetje kon. Dit is een mooi experiment om te kijken of het nog lukte. Ik tennis, mountainbike, speel bedrijfsvolleybal en zit in een dart team. Allemaal sporten die ik zelf in kan delen en zelf kan bepalen wanneer ik ga. Vorige week was de eerste training en wedstrijd even wennen, maar nou gaat het redelijk'', zei hij nuchter. Letterlijk, want Nieuwenweg doet mee aan dry January en drinkt een maand geen alcohol.

'Mijn probleem past bij jouw uitdaging'. Met die woorden vroeg Tom Stoffelsen de routinier (30) terug. ,,We zaten als team op dood spoor en komen na na de blessures van Kevin IJzerman en Richard Tibbesma lengte tekort. Ik heb aan het bestuur gevraagd of ik Bart terug mocht halen. Hij vertelt wat we moeten doen en gooit op het veld de ballen raak.''

Nieuwenweg houdt het bij drie wedstrijden. ,,Dat vind ik prima, en dan is het weer klaar. Dit is tijdelijk, Ik ben op het goede moment gestopt.''

De Meeuwen - OWK 30-20 (10-11). Scores: Bart Nieuwenweg 8 (2), Noah Bijsterbosch 7 (1), Daniël v. Munster 4 (1), Laura v. Winkoop 3, Melissa Pereboom 2, Dorinda Kleijer 2, Romy Bijsterbosch 2, Jarin Bruinekreeft 1.