• Een aantal jeugdleden van Wielervereniging SV Putten verkent met seniorlid Jaap Plomp en de duo-fiets.

    Eigen foto

Mountainbiken over de Veluwe bij 21e Stoemperstocht

PUTTEN Wielervereniging SV Putten organiseert zaterdag 28 oktober voor de 21e keer de jaarlijkse Stoemperstocht. Een recreatieve tocht over de Veluwe waar mountainbikers kunnen kiezen tussen 35, 50 en 70 kilometer. De organisatie verwacht zo'n 900 deelnemers, voornamelijk uit Putten en Ermelo.

Marco Jansen

 

Gerard van Meerveld is sinds deze winter voorzitter van de Stoemperstochtcommissie. Zelf fietste hij de tocht zes keer. ,,Het is een prachtige tocht, die over verrassende stukken bos- en heidegebied langs Putten, Ermelo en Harderwijk gaat. Met name de 50 en 70 kilometertochten zijn heel divers met zelfs een stukje zandverstuiving. De langste tocht tikt ook nog Nunspeets grondgebied aan. Er zijn voldoende uitdagingen voor elke doelgroep, maar het is een recreatieve tocht en absoluut geen wedstrijd.'' De 35-kilometertocht is 'een leuke uitdaging voor beginnende mountainbikers'.

UITZETTEN ,,Dit wordt ook wel de familietocht genoemd en dan moet je de uitdaging niet te groot maken. Bij de 50- en 70-kilometertocht komt de ervaren mountainbiker met wat meer conditie aan bod. De paadjes zijn uitdagender met meer hoogteverschillen. Om hier goed overheen te komen moet je het technische aspect wel goed beheersen.'' De commissie, die uit zes leden bestaat, is al sinds de zomer bezig met de organisatie. Dat varieert van parkeerbeheer, vergunningaanvraag, catering en het uitzetten van de route. Dit laatste gebeurt zaterdagochtend door twee leden. Zodra het licht wordt, gaan ze op pad. Kenmerkende witte pijlen met blauwe rand markeren de route.

VERSNAPERING De Stoemperstocht is met 900 deelnemers zeker niet de grootste in de regio. Omliggende fietsclubs hebben tochten die zelfs 1500 tot 2000 man trekken, weet Van Meerveld. Toch heeft SV Putten een naam hoog te houden. ,,We staan in de omgeving bekend als goed georganiseerde tocht, met leuke, afwisselende routes. Van toerfietsunie NTFU krijgen we twee sterren. Op de rustpunten is wat te eten en te drinken, dat krijgen de deelnemers aangeboden voor hun inschrijfgeld. Wij proberen op die checkpoints voor de verzorging altijd een verrassende versnapering uit te delen. Het is altijd iets waar men goed op kan fietsen.'' Van de wielervereniging doen een stuk of vijftien jeugdleden mee. De seniorleden worden veelal ingezet als vrijwilliger. ,,Zo'n 35 man is hier de hele dag zoet mee. Het is het hoogtepunt van ons seizoen.''

 

DUOFIETS Het inschrijfgeld is ter bestrijding van de kosten en wat overblijft vloeit in de clubkas, maar er wordt ook aan het goede doel gedacht. Bij de start op het fietscrossterrein aan de Hooiweg staat een kar waar snert met worst wordt verkocht. De opbrengst daarvan gaat naar het DUO-fietsproject van Elim-Schauw. ,,Bij dit project gaan mensen die in zorgcentrum Elim of Schauw wonen en niet meer alleen kunnen fietsen, onder begeleiding een fietstocht maken. Die driewieler heeft ook onderhoud nodig en op zijn tijd vervanging. De ervaring leert dat wij daar jaarlijks een leuk bedrag van enkele honderden euro's voor overhouden.''

Inschrijven kan op de dag zelf vanaf 9.00 tot 10.30 uur en kost 5 euro (NTFU-leden 4 euro). Er is scan&go.