• Anke Boeve, Romee Pol en Tessa Boeve kijken terug op een geslaagd WAGC (World Age Group Competitions) in Sofia.

    Marco Jansen
  • Anke Boeve, Romee Pol en Tessa Boeve kijken terug op een geslaagd WAGC (World Age Group Competitions) in Sofia.

    Marco Jansen
  • (Vlnr) Anke Boeve, Romee Pol en Tessa Boeve kijken terug op een geslaagd WAGC (World Age Group Competitions) in Sofia.

    Marco Jansen

Pol viert comeback met finale

PUTTEN Het officieuze jeugd WK trampolinespringen in Sofia was na Quebec, St. Petersburg en Metz haar vierde WAGC-deelname. Romee Pol die op haar 14e voor zes jaar stopte met trampolinespringen, maakte in de Bulgaarse hoofdstad een comeback op het internationale podium. Haar doel - een finaleplek halen - werd met glans bereikt. Een podiumplek zat er niet in: ze werd 7e.

Marco Jansen

 

De Puttense (21) keek terug op een geslaagde voorronde. ,,Zowel mijn verplichte oefening als keuzeoefening gingen erg goed. Ik zag mijn score op het beeldscherm en ging als derde naar de finale. Dat had ik niet verwacht, want het deelnemersveld van zestig springsters was heel erg sterk. Dat ik als een van de besten door ging in mijn leeftijdscategorie (17-21 jaar) was voor mijzelf al een hele overwinning.'' De finale verliep daarentegen niet naar wens. ,,Ik was als zesde aan de beurt en toen ik mij voorbereidde, viel een Japanner van de trampoline naast mij. Ik was afgeleid en toch wat uit mijn concentratie. Ik probeerde het weer op te pakken en mijn eerste drie sprongen gingen echt goed. Tot ik bij de vierde teveel moest corrigeren en aan de andere kant van de mat kwam en viel. Na vier seconden was het voorbij. Natuurlijk baalde ik even, want ik had in tien seconden willen laten zien wat ik kan. Maar ik mag niet klagen en echt tevreden zijn dat ik bij de top-8 van de wereld sta'', sprak Pol, die 16,420 punten kreeg voor drie geslaagde sprongen.

Pol sluit 2017, haar laatste jaar bij de junioren, met een goed gevoel af. ,,Het was erg leerzaam en gezellig; we hebben met z'n allen genoten van alles. De finale halen was een groot doel voor mij. Het was geen makkelijk jaar voor mij. Begin januari had ik mijn teen gebroken en ik mocht daarna bijna zes maanden niks doen. Bij de plaatsingswedstrijden voor het NK werd ik derde, maar toen ben ik 'geflipt', wat betekent dat ik niks meer durfde. Door die mentale dip kon ik de eerste limietwedstrijd voor het WK niet meedoen. Ik mag heel blij en tevreden zijn dat ik bij het WAGC nu toch mijn doel gehaald heb.'' Komend jaar gaat ze naar de senioren en het EK en WK zijn doelen die de Puttense graag wil halen. ,,Ik wil mij focussen op wedstrijden die meetellen voor de ranking. Mijn einddoel is de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.''

 

GEEN FINALE Tessa en Anke Boeve uit Garderen hadden ingezet op een finale bij het synchroonspringen, maar dat lukte niet: ze werden 25e van 27 paren. De tweeling (14) kijkt hoe dan ook terug op 'een heel leuke en leerzame WAGC'. ,,Helaas bereikte ik mijn doel niet omdat ik na vijf sprongen de mat raakte. Dat was erg jammer, want Anke en ik wilden graag de finale halen'', vertelt Tessa. ,,Ik vond het leuk om met andere landen te trainen en andere springers aan te moedigen en heb genoten van alle finales. Nu gaan we weer hard trainen voor volgend jaar.'' Anke werd individueel 39e van 78: ,,Individueel gingen mijn oefeningen prima alleen had ik het graag wat beter gedaan. Synchroon gingen we fout en daardoor kan ik niet helemaal tevreden terugkijken op dit jeugd WK. Het was wel erg leuk en leerzaam om naar springers uit andere landen te kijken en ermee te trainen. Ik heb wel veel inspiratie opgedaan en heb weer zin om te trainen.''