• Henri Zeevat (links) en Ab Grevengoed dagen iedereen uit om mee te doen aan de Putten Power Run.

    Marco Jansen

Putten Power Run door dorp en bos

PUTTEN De negende editie van De Putten Power Run is zaterdag 11 mei. Het is de ultieme kans om tijdens het hardlopen de natuur te bewonderen en geld in te zamelen voor het goede doel, stellen Henri Zeevat en Ab Grevengoed.

Marco Jansen

De Putten Power Run heeft drie afstanden: de halve marathon (21,1 kilometer, start 16.30 uur), 10 kilometer en 5 kilometer, die om 17.00 uur aanvangen. Voorheen werd gestart aan de Roosendaalseweg bij SDC Putten; de afgelopen jaren is de start op het Fontanusplein in het centrum, door de Hertogh ingericht als horecaplein. Het parcours is door Henk Ruitenberg uitgezet met gps-apparatuur. De halve marathon telt twee ronden. De entourage in de straten van het dorp - er is live muziek langs de route - wordt na 500 meter gevolgd door de rust van het bos. ,,Dat is Putten, de gemeente waar de natuur de kleur bepaalt. Een loop in een bomendorp'', aldus Henri Zeevat (48) uit Putten. Hij is voor de vierde editie voorzitter, als opvolger van Gerrit Ritmeester, die naar Nigeria emigreerde voor Artsen zonder grenzen. Daarvoor liep Zeevat vier keer de 10 kilometer.

VOORZITTER ,,De route is fantastisch mooi; vanuit het dorp gelijk het bos in. Dat is zo heerlijk lopen: je snuift de zuurstof op'', beaamt Ab Grevengoed (67), die twee keer per week hardloopt. Hij was van de acht eerdere edities zeven keer deelnemer. De tien kilometer liep de Puttenaar meestal net binnen het uur. Nu heeft hij last van een achillespees, maar als zijn blessure over is, zit de vijf kilometer er misschien toch in.

De eerste editie liep zijn kleinzoon van drie enthousiast aan het handje mee, maar de kidsrun is er al drie jaar niet meer. ,,De kidsrun van één kilometer liep steeds verder terug, de jeugd is tegenwoordig meer bezig met de digitale wereld. Er zit zoveel voorbereiding in, dat we onszelf afvroegen of we dat nog wel moesten doen'', verklaart Zeevat.

Het evenement wordt wel gedragen door de Puttense samenleving, merkt hij. ,,Wie van hardlopen houdt, doet mee; getraind en ongetraind. De Puttense middenstand sponsort de prijzen en er is een bedrijvenloop. Loopgroep SV Putten en Ssport gaven vanaf januari een beginnerscursus; in 16 weken naar de 5 kilometer.'' Op 2 mei waren er al 264 inschrijvingen, vorig jaar waren het er in totaal 485. De inschrijving is open tot een uur voor het startschot op 11 mei. ,,We hopen dat we een keer boven de 500 komen.''

GOED DOEL Ook is er al jaren een goed doel gekoppeld aan de PPR: Stichting Rusland Kinderhulp. Zeevat: ,,In het rampgebied van Tsjernobyl zijn veel gehandicapte kinderen, omdat ze zijn blootgesteld aan radioactiviteit. Wij hebben in totaal al meer dan 25.000 euro aan de stichting overhandigd. Elk jaar blijft tussen de 4.000-5.000 euro over.''

De Putten Power Run is voor het tweede jaar onderdeel van het Rabobank Randmeren Circuit, een puntenklassement met ook wedstrijden in Nijkerk, Bunschoten en Ermelo. (Harderwijk telt door ongeldige uitslagen dit jaar niet mee.)

w [www.puttenpowerrun.nl