• Arjan Glas

Putten Power Run viert lustrum

'Rondje langs de velden' is een serie artikelen waarin sportverenigingen uit Putten zich presenteren. De aandacht gaat vooral uit naar de maatschappelijke rol van de verenigingen in de samenleving van Putten. Betrokken partijen op het gebied van sport en bewegen komen ook aan het woord. De betrokkenen richten hun blik op de toekomst. Welke visie en wat voor beleid is nodig om aan te sluiten op de behoeften uit de samenleving? Gerrit Ritmeester vertelt als bestuurslid over de groei en ambitie van de Putten Power Run.

In de kantine van gymnastiekvereniging Orion schuift ook bestuurslid Annemieke Carbo aan. Regelmatig vult zij het verhaal van Ritmeester aan.

door Arjan Glas

PPR heeft twee doelen

,,De Putten Power Run (PPR) is ontstaan vanuit de Stichting Rusland Kinderhulp (SRK). Ed van Steendelaar heeft het initiatief genomen om een hardloopevenement in Putten te organiseren met als doel om sponsorgelden te genereren voor de SRK. Vanaf 2007 hebben we overleg gepleegd met de gemeente over dit initiatief. Het bleek verstandig te zijn om een aparte stichting voor de PPR op te richten. Dit geeft duidelijkheid voor de sponsors. In 2010 is de PPR opgericht. De stichting heeft twee doelen: Als eerste: een groot sportevenement organiseren waarmee Putten op de kaart gezet wordt. Als Tweede: het ondersteunen van een goed doel, tot nu toe is dat de SRK geweest. Als zelfstandige stichting bepaald de PPR zelf waar de sponsorgelden naartoe gaan. Het goede doel is nog steeds de SRK, maar als die stichting zou ophouden te bestaan, kan de PPR wel blijven bestaan en een ander goed doel kiezen. Het evenement versterkt de uitstraling van Putten en is aantrekkelijk voor sponsors. We hebben vergunning van de gemeente voor het organiseren van een groot evenement voor de komende 10 jaar. Dit geeft het evenement continuïteit."

Faciliterend evenement

,,Met de PPR willen wij een faciliterend evenement brengen. Voor sportverenigingen en loopgroepen is dit een mooie wedstrijd. Voor de mensen die individueel trainen, en dat zijn er veel, is dit een mooi evenement om aan deel te nemen. Vanaf het eerste jaar van de run, merken wij een enorm enthousiasme op onder de deelnemers. De groei zit er goed in: van 200 deelnemers in 2011, naar ruim 500 in 2014. De deelnemers komen uit heel Nederland. Sommigen gaan bewust in deze regio op vakantie om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd. De run vindt namelijk plaats op de vrijdag na hemelvaart. Veel mensen hebben dan een lang weekend vrij. Bovendien past de wedstrijd goed als voorbereiding voor een marathon. Afgelopen jaar was dat de marathon van Zwolle. Ook triathlon atleten gebruiken de run als training; de prijswinnaar van de halve marathon in 2013 was op de fiets gekomen vanaf Zutphen. Dat was duidelijk een triatleet die de wedstrijd meenam in zijn training."

Start vanaf Fontanusplein

,,De eerste drie keren was de loop in het buitengebied. Met het vertrek vanaf het SDC-terrein. Nu we meer ervaring hebben zijn we In 2014 voor het eerst vanuit het centrum gestart. Dit trekt meer publiek en geeft meer sfeer in het dorp en reuring in het centrum. Puttenaren gaan elkaar meer aanmoedigen nu de loop in het dorp is georganiseerd. We hebben een officiële speaker die de renners kent en we maken gebruik van officiële tijdregistratie. Dit alles maakt de wedstrijd aantrekkelijker. Afgelopen jaar hadden we ook een dweilorkest, het was al met al een sfeervol gebeuren. De loop vertrekt vanaf het Fontanusplein en gaat langs Stroud naar de Bosrand. Daarna het bos in en over de Driewegenweg weer terug naar het centrum met de finish bij het Gemeentehuis."

Aantrekkelijke afstanden

,,In 2013 hebben wij voor het eerst een halve marathon georganiseerd. Hierdoor is het evenement weer een stukje professioneler en aantrekkelijk geworden voor hardlopers vanuit heel Nederland. Voor de volwassenen bieden wij nu drie afstanden: 5km, 10 km en de halve marathon. Voor kinderen van 4-12 jaar hebben wij de Kidsrun en voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar hebben wij een jeugdwedstrijd. Deze afstanden worden afgelegd op een vast parcours."

15-05-2015: 5 jaar PPR

,,In 2015 vieren wij ons lustrum. DE PPR bestaat dan 5 jaar. Op 15-05-2015 willen wij dit groots vieren met meer dan 500 deelnemers, het liefst duizend. Deelnemers kunnen zich na 1 februari inschrijven via de website www.inschrijven.nl. Op deze site staan diverse sportevenementen en wedstrijden. Je kunt selecteren op plaats of datum. De PPR staat op deze site vermeld. Op de website www.puttenpowerrun.nl staat meer informatie over de wedstrijd en het parcours. Er staan ook filmpjes op van de route. Veel deelnemers zijn gecharmeerd van het lopen in het bos. Dit is een heel andere ervaring dan lopen op de verharde weg. De bosrijke omgeving wordt enorm gewaardeerd door de deelnemers. De PPR combineert een goede sfeer met een prachtig parcours. De komende jaren willen we meer samenwerken met Puttense ondernemers, zoals het WCP. We kunnen veel voor elkaar betekenen. We zijn allebei gebaat bij meer publiek en deelnemers. Veel winkeliers zijn al betrokken als sponsor van een prijs. Het evenement valt midden in het Hemelvaartweekend. Er zijn dan veel recreanten in Putten."

Stichting Rusland Kinderhulp

"De opbrengst van het evenement gaat naar de SRK. Dit is een interkerkelijke stichting. De werkgroep SRK Putten is opgericht door wijlen Jan Hartman. De SRK is een landelijke stichting en heeft een 21 werkgroepen, waarvan één in Putten. De stichting is opgericht om kinderen die slachtoffer zijn van de Tsernobyl-ramp van 1986 in Nederland te laten aansterken. Nog steeds komen er ieder jaar groepen kinderen naar Nederland om op krachten te komen. Het rampgebied ligt in het tegenwoordige Wit Rusland. De opbrengst van de PPR gaat naar de projecten van SRK Putten. Zo bieden wij structurele ondersteuning. Met hulp van de plaatselijke bevolking heeft de SRK een kinderziekenhuis gerenoveerd. In 2014 kon de stichting een rolstoelbus voor een gehandicaptencentrum aanschaffen. De gevolgen van de ramp zijn nog steeds een dagelijkse realiteit voor de bewoners. Elke vorm van ondersteuning is nog steeds welkom."

Ambitie

,,Wij willen graag groeien als PPR en Putten nog meer op de kaart zetten. Afgelopen jaar hadden we 500 man. Dit jaar streven wij naar 750 man. In vijf jaar tijd zijn we snel gegroeid. We bestaan nog maar kort en bouwen nog steeds aan onze naamsbekendheid. Het is onze ambitie om de samenwerking met diverse partijen verder uit te bouwen en er een mooi Puttens evenement van te maken. De Stichting is maatschappelijk relevant. Wij willen mensen motiveren om meer te bewegen. Bewegen is gezond. De 5 km loop is laagdrempelig en kan startende lopers over de streep trekken om voor deze afstand te trainen en mee te doen aan het evenement. Verder willen we ook een bedrijvencompetitie opzetten. Dit kan tijdens de 5 km loop. Je vertegenwoordigt dan je organisatie. Dit past in de ontwikkeling dat bedrijven hun medewerkers motiveren tot een gezonde levensstijl."

Foto: Gerrit Ritmeester (midden) overhandigt een cheque met de opbrengst van de Putten Power Run 2014 aan Theo Vrijenhoek (links) van de Stichting Rusland Kinderhulp.