• Erik van 't Land

Rally van Putten beleeft zaterdag tweede editie

PUTTEN/BARNEVELD Hij heeft er twee weken vrij voor genomen en zijn telefoon rinkelt onophoudelijk. Lammert van de Hel (56) heeft wel eens minder drukke weken gehad in zijn leven. Zaterdag moet het gebeuren voor de rally-organisator uit Voorthuizen. Dan vindt de tweede editie van de Rally van Putten plaats. Dit jaar wordt ook bedrijventerrein Harselaar aangedaan in Barneveld. ,,Deze rally leeft ontzettend, we hebben zelfs een wachtlijst. De rijders vinden het prachtig om hier te rijden."

door Jurre Jochemsen

Er is een maximumaantal van negentig rallyrijders dat mee mag doen zaterdag. Dat aantal was vorige week al bereikt. ,,Het is natuurlijk een fantastische rally hier", opent Van de Hel met een glimlach. ,,Maar serieus, het parcours van onze rally is enorm gevarieerd. Er zijn zandpaden, grindwegen, asfaltwegen, het is voor ieder wat wils. Verder hebben we ook weer totaal andere proeven dan vorig jaar. Dat betekent een extra uitdaging voor de rijders. Ze kunnen wat dat betreft niet op routine varen. Het aantal rechte stukken valt ook mee, er zitten mooi veel bochten in. Het kan haast niet anders dan een succes worden, dat weet ik haast wel zeker."

Daar gaat een hele geschiedenis aan vooraf. Zoals gemeld in de aanhef wordt dit jaar bedrijventerrein Harselaar aangedaan in Barneveld. De gedachten gaan dan haast automatisch terug naar de befaamde Tulpenrally van de jaren '90. Van de Hel - in het dagelijks leven politieagent - kan gezien worden als drijvende kracht achter de rally Putten/Barneveld 2.0. ,,Ik loop al dertig jaar mee in het wereldje en rijd zelf ook, samen met mijn zoons Mark en Sander. Hoe mooi is dat om met je eigen zoons te rijden? Nou, ik vind dat fantastisch. Maar goed, vorig jaar hielden we de Rally van Putten voor het eerst en dat is uitstekend bevallen. Het is ook geweldig dat deze rally behoort tot het Nederlands Kampioenschap. Verder is er ook nog een aparte strijd in opgenomen, het open NK. Er doen dus ook de nodige buitenlanders mee aan het evenement."

Dat is nog altijd niet het enige. ,,Ja, er zijn ook nog andere wedstrijden binnen de wedstrijd. De Nissan 350 Z-Cup wordt namelijk gehouden evenals de BMW 325 I-Cup. Dat is een garantie voor spektakel want dat zijn 'dikke auto's' die ook nog eens 'driften'."

Favoriet in de ogen van Van de Hel om de rally te winnen, is Terschuurder Jasper van den Heuvel. Ook andere lokale helden hebben hun komst toegezegd zoals Kootwijkerbroeker Eep Borgers, Barnevelder Martijn Broekhuis en Edenaar Wouter Ploeg.

Bij de rally, die om 12.45 uur begint in Putten, zijn er enkele honderden vrijwilligers benodigd. Die worden weer gesteund door een aparte stichting en commissie. Zowel van de stichting als de commissie is Van de Hel voorzitter. Simone van de Kuit verzorgt de sponsoring en pr binnen die stichting, terwijl Pieter Mansvelder penningmeester is. Daarnaast is er dus ook een commissie van zeventien personen, waar onder meer zoons Sander en Mark in fungeren. ,,Mark is verantwoordelijk voor het routeboek", vervolgt vader trots. ,,En Sander zorgt voor de indeling van het serviceteam."

De rally van Putten bestaat uit vier proeven in totaal, waarvan er drie plaatsvinden in en om Putten zelf. Op Harselaar wordt de rallydag in de avonduren beslist, vanaf 18.00 uur. Daar wordt ook betaald, vooral voor het goede doel, maar ook voor de organisatie zelf. ,,Entreegeld - vijf euro per persoon - gaat deels naar de Rotary Voorthuizen. Die verdeelt het geld naar goede doelen, nog nader te bepalen." Hoe zit het eigenlijk verder met de financiële onderbouwing van het evenement? Van de Hel: ,,Dat gaat prima. Je merkt toch wel dat de echte crisis achter de rug is. Mooi is ook dat we vooral heel veel sponsoren hebben, in plaats van een paar grote. Dat vergroot natuurlijk de draagkracht. Zo is er ook geen hoofdsponsor en dat zegt uiteraard wel wat. We hebben ook wel gemerkt dat we in een gebied wonen dat heel 'rallyminded' is. Dat scheelt ook wel in het vinden van sponsoren. Verder zijn er ook genoeg organisaties die ons helpen met een gesloten portemonnee. De 450 vrijwilligers hoeven bijvoorbeeld heus niet te betalen voor hun lunchpakketje. Dat wordt voor ze geregeld via een sponsor."

Vorig jaar kwamen er tussen de 4000 en 5000 opdagen, werpt Van de Hel een blik terug in de tijd. ,,Maar toen was het heel slecht weer. Als het een beetje meezit met het weer, verwacht ik er dit jaar toch wel 6000 tot 7000. Dat zou prachtig zijn." Parc fermé (het zenuwcentrum van de rally) bevindt zich op Keizerswoert in Putten. Start is bij zalencentrum De Aker, tegenover het gemeentehuis, op het Fontanusplein. De Rally van Putten is ook in 2015 een compact evenement. Er zijn opnieuw relatief korte verbindingsetappes. De organisatie heeft de routes van de rallywagens naar en van het podium verlegd zodat eventuele overlast voor aanwonenden zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Van de Hel tot slot: ,,Ik heb veel vertrouwen in de schoonheid van het parcours en ben ervan overtuigd dat het een mooie dag gaat worden. Wanneer het een succes is? Als iedereen een leuke dag heeft gehad zonder kleerscheuren. Dat is en blijft het allerbelangrijkst. Maar ik weet nog wel vorig jaar hoe fantastisch ik het vond om die blije snoetjes te zien van tienjarige jochies die genoten van de sport en het spektakel. Nou, dan ben ik ontzettend tevreden hoor, kan ik je zeggen. En daarna op naar volgend jaar. Deze rally moet namelijk iets blijvends zijn!"

Verdere informatie is te vinden op de website: www.rallyvanputten.nl.