• De rally zorgt jaarlijks voor veel spektakel in Putten.

    Picasa

Recordaantal deelnemers aan rally

PUTTEN De Visual Art Rally die zaterdag 13 april wordt verreden kent met honderd equipes een recordaantal aanmeldingen. Organisator Lammert van de Hel van de Stichting Rally Evenementen Voorthuizen heeft wel een verklaring waarom de rally door de gemeenten Putten, Nijkerk en Barneveld zo'n aantrekkingskracht heeft.

Wijnand Kooijmans

,,Het zijn vooral de klassementsproeven die maken dat mensen hier graag willen rijden. Door een mooi gebied, maar wij bieden ook ieder jaar weer een parkoers met nieuwe proeven. Dat kunnen we nog lang volhouden. Bovendien speelt het mee dat wij een compact evenement bieden. Met 120 kilometer kunnen wij de rally in één dag afwerken. Veertig kilometer meer en je hebt twee dagen nodig. Het is voor rallyrijders vaak moeilijk om daar tijd voor vrij te maken."

RONDKOERS In Putten is in het buitengebied een compleet nieuwe rondkoers uitgezet. ,,Het is tevens het eerste traject voor de deelnemers aan de Short Rally, de wachtkamer voor aankomende rallyrijders. Naast deze categorie is er de rally voor zeg maar, de professionals en de Historics. In deze laatste groep rijden deelnemers met wagens uit de jaren tachtig. Stammend uit de tijd dat het nog de Tulpenrally was. Deze wagens rijden overigens even hard als in de klasse voor professionals.''

Waar de deelnemers aan de Short Rally twee proeven tweemaal afleggen, moeten de deelnemers aan de andere twee categorieën drie klassementsproeven driemaal afleggen voor de finish wacht, die ditmaal in Nijkerk ligt bij kampeerwinkel Duinkerken. De start is traditioneel op industrieterrein De Harselaar in Barneveld.

De proef in Putten kent onder meer een reeks aan lange en snel opvolgende bochten. De wegen worden geflankeerd door hoge bomen en struikgewassen, waardoor alles op elkaar lijkt. Na vijf kilometer kan er worden gezwaaid naar de concurrentie die klaarstaat voor de start. Daarna volgt nog een stukje dat bij sommige deelnemers bekend kan zijn en werd beoordeeld als 'mooiste proef van de rally'. In totaal is de proef in Putten dertien kilometer lang.

Het organiseren van een rally wordt wel steeds moeilijker. Dat heeft niet te maken met het feit dat op de dag zelf alleen al 350 vrijwilligers nodig zijn. Van mensen die het parkoers aanvegen tot de wedstrijdleiding toe. Van der Hel: ,,Je moet ook vragen beantwoorden als hoe wij omgaan met hooligans. Dan snap je iets niet. Er is waarschijnlijk een standaard vragenlijst."

BEGRIP Van de Hel heeft er wel begrip voor dat de veiligheidseisen steeds strenger worden. ,,Als er iets gebeurt, heb je anders als burgemeester later wat uit te leggen." Zoals de organisatie zelf een beleid hanteert dat geen alcohol mag worden verkocht. ,,Wie dat doet wordt verwijderd en krijgt nooit een uitnodiging meer."

Daarnaast wordt er ook streng op toegezien dat op de wegen tussen de klassementsproeven de maximumsnelheid niet wordt overtreden door het rallysafesysteem. Bij een overtreding volgt een waarschuwing, bij de tweede keer diskwalificatie. Zoals ook publiek op veilige afstand wordt gehouden. ,,Wanneer publiek te dichtbij staat wordt er gewoonweg niet gereden", zo zegt Van de Hel.