• ElliptiGO van Run2GO als één van de nieuwe onderdelen bij de Puttense Sportmarathon.

    Charlotte Kroone
  • Charlotte Kroone
  • Charlotte Kroone
  • Het touwtrekken is een vast onderdeel van de Sportmarathon.

    Walther Siksma
  • Midden in de nacht toonden de deelnemers aan het onderdeel Crossfit hoe sterk en fit ze waren.

    Walther Siksma

Team Pieper/Timmer wint vijfde Sportmarathon

Sportliefhebbers konden afgelopen weekend hun hart weer flink ophalen tijdens de vijfde editie van de Puttense Sportmarathon. Deelnemers legden het in een record aantal teams, in estafettevorm, 24 uur lang tegen elkaar af in allerlei soorten sporten.

Charlotte Kroone

De organisatie ligt in handen van Stichting Puttense Sportmarathon, Gerrit Kroes: ,,Ruim dertig jaar geleden was de Puttense Sportmarathon al een traditie waar honderden Puttenaren aan meededen. Het doel was en ís nog steeds om mensen kennis te laten maken met verschillende sporten en sportlocaties in de gemeente. In de jaren '90 kwam de focus te veel te liggen op 'winnen' in plaats van 'meedoen' en stopte het evenement. In 2013 staken drie van de voormalige bestuursleden de koppen bij elkaar en zorgden samen voor een frisse doorstart van het sportieve, recreatieve evenement. We hebben de oude formule van stal gehaald en nieuw leven ingeblazen. En met succes, dat blijkt wel aan het almaar toenemend aantal deelnemers. Het is een populair evenement!"

,,Anders dan vroeger is dat er naast het volwassenprogramma ook een kinder- en jongerenprogramma is, dat onder de bezielende leiding valt van Jong Putten. Ieder jaar proberen we nieuwe sporten toe te voegen: in het volwassenprogramma waren dat de vuile 500 waarbij deelnemers indoor 500 meter roeien, 500 meter fietsen en 500 meter op de crosstrainer lopen, de ElliptiGO dat een opvallend outdoor trainingsapparaat is dat fietsen, hardlopen en crosstrainen combineert en de Freerun waarbij deelnemers indoor al rennend een 'apenkooi-achtig'-circuit afleggen."

MEEDOEN ,,Sportiviteit, gezelligheid en solidariteit voeren net als vroeger de boventoon maar het accent ligt weer veel meer op meedoen, ontdekken en verbinden. Uiteraard is er ook een competitief element, want waar gesport wordt daar wordt gestreden! De intentie is er, om net als vroeger, het inschrijfgeld via een mooi doel weer terug te brengen in de Puttense gemeenschap. Zo werd in het verleden bijvoorbeeld een tillift in het zwembad mogelijk gemaakt."

UITPROBEREN Eén van de deelnemers: ,,Het leuke aan dit evenement is dat iedereen mee kan doen, zolang je maar uit Putten komt. De voorpret begint al maanden van tevoren, met berichtjes op Facebook, oefenen en trainen. Dit jaar doen er 19 teams mee met ieder veertig deelnemers. De bedoeling is dat wij in 24 uur tijd aan alle sporten uit programma deelgenomen hebben. Een slopende maar super gezellige hobby! Jammer dat het zaterdag zulk druilerig weer was. De meesten hebben een sportieve achtergrond maar dat hoeft niet, integendeel. Waar het om gaat is (nieuwe) sporten uitproberen. De marathon gaat ook 's nachts door, we komen elkaar de hele tijd verspreid over de deelnemende sportverenigingen tegen. Nieuw dit jaar is dat elk team zijn eigen partytent heeft bij De Meeuwen, waar we ons kunnen voorbereiden of even kunnen terugtrekken."

PROGRAMMA Het volwassenprogramma is samengesteld door de twee vrijwillige CIOS-jongens Bas en Chris. Net als voorgaande jaren begon het programma op vrijdagmiddag met de kinderen van groep 3 tot en met 8 en jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Zij openden met ballonnen en het hijsen van de vlag. In het kinderprogramma leerde Sportcentrum Putten de kinderen - als nieuw onderdeel - de beginselen van kickboksen. Na de overdracht van jong naar oud klonk om 18 uur het startsein voor de volwassen met volleyballen, schaken en ElliptiGO. Na een lange nacht én dag vol sportactiviteiten, sloten de teams af met een gezamenlijke playbackshow (die nauwelijks in punten meetelde maar wél verplicht was). Daarna werd de (ere)beker uitgereikt aan het winnende team Pieper/Timmer en de Fairplay cup (voor inzet en eerlijk spel) aan team Rood-Wit '58.

Volgend jaar is de Puttense Sportmarathon weer in het laatste weekend van juni. Kijk voor informatie en foto's op de Facebookpagina van de Puttense sportmarathon.