• Triton Putten

Triton Putten viert 60-jarig jubileum

PUTTEN Zwem- en polovereniging Triton Putten bestaat dit jaar zestig jaar. Meer dan een halve eeuw zwemmen en waterpolo in Putten is voor de club reden voor een feest. In het Bosbad wordt op 9 juni een receptie gehouden. 

In 1958 besloten een paar jonge mannen een waterpolovereniging in Putten op te richten, Wijlen Arie Baars en Jan Nieland waren de grondleggers van de vereniging. In de begin jaren 70 groeide de vereniging gestaag en is de ook de zwemafdeling opgericht. De club groeide uit tot een vereniging met nu ruim 180 leden.

,,De beste resultaten voor wat betreft de waterpoloërs zijn behaald in de jaren 80", vertelt Lies Vroom, voorzitter van Triton Putten. ,,Lange tijd werd er met wisselende successen gespeeld in de 3e klasse Bond. In 1985 werd als hoogtepunt de 2e klasse Bond van de KNZB  behaald. Daarna is het Heren I team afgezakt naar district niveau. Nu is de weg omhoog weer ingezet. Na vorig jaar te zijn gepromoveerd, heeft het Heren I team afgelopen seizoen zich kunnen handhaven in de 1e klasse district. Eelco Bakker is trainer/coach én speler van het Heren I team. Een moeilijke opgave en daarom heeft Alidaan van Losenoord het coachen voor een groot deel op zich genomen."

TEAMS ,,Sinds twee jaar treedt Triton aan met drie herenteams. Het Heren II team is twee jaar achter elkaar gepromoveerd en gaat komend seizoen in de tweede klasse district spelen. Het nieuwe Heren III team, met veel jonge senioren, heeft zich de afgelopen seizoenen goed geweerd. Het streven is om volgend seizoen naar de derde klasse district te promoveren." De dames van Triton, onder leiding van trainer/coach Eddy Meiling, speelt al jaren als goede middenmoter in de tweede klasse district. Het team bestaat al jaren uit dezelfde basis, aangevuld met nieuwe aanwas. ,,De komende jaren zal het gaan verjongen, want de jeugdopleiding levert nieuw talent af."

JEUGD ,,Wat betreft de jeugd zit Triton duidelijk in de lift. We zien dat er meer belangstelling bij de jeugd is ontstaan voor het waterpolo. De nieuwe trainer Egbert van Essen (tevens speler van Heren I), gaat zich ontfermen over de enthousiaste en groeiende groep jongelui. Zij zijn de toekomst van Triton, onder het motto wie de jeugd heeft, heeft de toekomst."

WEDSTRIJDZWEMMEN Het wedstrijdzwemmen is ook al jaren een vaste discipline binnen Triton. De zwemafdeling wordt nu getraind door Hans Stoffers. Om de toekomst van de vereniging te waarborgen is er in 1993 gestart met het Sterrenplan. Hierbij leren de kinderen die net in het bezit zijn van hun zwemdiploma's, de eerste beginselen van het wedstrijd zwemmen, waterpolo en synchroon zwemmen. ,,Veel kinderen uit deze groep zijn inmiddels goede zwemmers of poloërs binnen onze vereniging."

ACTIVITEITEN De organisatoren van de 100x100 meter en de Vijfkamp hebben voor 9 juni een mooi programma samengesteld om het jubileum te vieren. Iedereen die de club een warm hart toedraagt is uitgenodigd voor de activiteiten die georganiseerd worden. Meer informatie is te vinden op www.tritonputten.nl.