• Persdienst Visual Art Rally
  • Persdienst Visual Art Rally

'Visual Art Rally leeft echt in Putten'

PUTTEN De Visual Art Rally wordt zaterdag 13 april verreden. De tweede ronde van het Nederlands Rally en Short Rally Kampioenschap belooft een mooi aantal deelnemers uit binnen- en buitenland aan de start. Deze krijgen drie compleet nieuwe klassementsproeven voorgeschoteld van de Stichting Rallyevenementen Voorthuizen.

De gemeenten Barneveld, Putten én Nijkerk gaan dit jaar het decor vormen voor het evenement. De laatstgenoemde is een aangename nieuwkomer volgens Wilbert van den Burg, eigenaar van hoofdsponsor Visual Art and Design. ,,Aangezien ik met mijn bedrijf ook in Nijkerk zit, had ik voorgesteld om een proef in Nijkerk uit te zetten. Dat is dan niet alleen voor mij interessant, maar ik kan ook met veel andere ondernemers leuke dingen organiseren daar. De organisatie heeft toen gekeken in hoeverre dat te realiseren was. Toen hebben ze een industrieproef uit weten te zetten in Nijkerk, en al snel bleek dat iedereen daar enthousiast over was. We hebben vervolgens gezamenlijk besloten dat we daar ook daadwerkelijk een feestje willen gaan bouwen."

,,We zijn druk bezig om deze proef te voorzien van entertainment, dat wil zeggen dat er naast de rallyauto's ook driftshows en diverse andere klassen over de klassementsproef gaan zodat er de hele dag wat te beleven zal zijn voor het publiek."

PUTTENSE PROEF Ook over de rest van het parcours is Van den Burg, zelf ook gepassioneerd rallyrijder, enthousiast. ,,Als organisatie streven we ernaar om ieder jaar veel veranderingen aan te brengen om de wedstrijd interessant te houden. Wat dat betreft zijn er drie fantastische en diverse proeven uitgezet. Naast de publieksproef op het industrieterrein zal een proef in de gemeente Barneveld worden verreden. Dit is een proef uit de zeer beroemde Tulpenrallye van vroeger, die vrijwel 100 procent identiek is aan toen. Dan is er ook nog een klassementsproef in de gemeente Putten, waar het publiek ieder jaar enthousiast aan de kant staat om de deelnemers aan te moedigen. Het leeft daar echt en dat is de reden dat we daar ook ieder jaar een proef willen blijven uitzetten."

KONINGSKLASSE De R5-klasse vormt sinds enkele jaren de koningsklasse van de Nederlandse Rallysport. Ook tijdens de Visual Art Rally zullen diverse van deze wagens te bewonderen zijn. De organisatie onthulde alvast enkele kanshebbers voor een topklassering die aan de start zullen verschijnen. Onder hen is het 21-jarige rallytalent Roald Leemans, die dit jaar zijn debuut maakt in de koningsklasse met de Citroën DS3 R5. Hij zal het onder meer gaan opnemen tegen de oudste deelnemer van het veld. Henk Vossen viert dit jaar alweer zijn vijftigste rallyjubileum, en doet dat met een Ford Fiesta R5. Met zijn ervaring uit de oude 'Tulpenrallye' zal Vossen het de jonge garde ongetwijfeld lastig maken.

Ook vanuit het buitenland reizen diverse deelnemers enthousiast af naar Barneveld. Melissa Debackere is gedreven door een topprestatie, en zal namens België ongetwijfeld voor niets minder willen gaan dan het erepodium. Debackere stond nog niet eerder aan de start in Barneveld, en het is dus uitkijken naar haar optreden met de Skoda Fabia R5. De komende maand zal onthuld worden tegen wie Debackere het allemaal nog meer moet gaan opnemen. Het lijkt erop dat er in totaal bijna tien R5's aan de start verschijnen.

LOKALE DEELNEMERS Het team van Teiwes Rallysport uit Barneveld is één van de gemeentelijke rijders die aan de start zal verschijnen half april. Dylan en vader Johan Teiwes strijden samen mee in de Peugeot 206 Rally Cup, waarin ongeveer 20 equipes het tegen elkaar op zullen gaan nemen met gelijkwaardig materiaal. In deze opstartklasse zal een tweede equipe worden ingezet met Dylan's broertje Calvin achter het stuur, die dit jaar debuteert in de rallysport. Ook de Opel Ascona van Arno en Hendri van Beek uit Putten behoren tot de publiekstrekkers, al zullen zij geen rol spelen in de strijd om de eindzege. Dat geldt wel voor Jim en Jasper van den Heuvel uit Terschuur, waarvan de laatstgenoemde dit jaar zijn vierde opeenvolgende zege kan pakken.

FINISH IN NIJKERK Het serviceterrein bevindt zich net als vorig jaar op het industrieterrein van De Harselaar. Daar zullen de deelnemers rond 11.50 uur over het startpodium rijden. Het finishpodium zal vervolgens worden verplaatst naar de gemeente Nijkerk, waar rond 20.30 uur de eerste deelnemer wordt verwacht. ,,Ik hoop dat zowel de deelnemers als het publiek op zaterdag 13 april terug kunnen kijken naar een fantastische dag", aldus Wilbert van den Burg.