• Eigen foto TZC Vahalis

Waterpoloërs Triton kampioen

PUTTEN Afgelopen zaterdag zijn de waterpoloheren van Triton overtuigend kampioen geworden in de tweede klasse B, regio Oost. Al vanaf speelronde vijf stonden de manschappen van trainer en speler Eelco Bakker aan kop van de ranglijst en hebben dit niet meer uit handen gegeven.

Na de degradatie van vorig seizoen was er een hoop werk aan de winkel; er was heel weinig zelfvertrouwen en het ontbrak tijdens wedstrijden aan een hecht collectief. Door met elkaar de schouders er onder te zetten begon de weg naar het kampioenschap met horten en stoten. Nadat er hard en fanatiek getraind werd in de voorbereiding werden de eerste wedstrijden moeizaam gespeeld. Het spelsysteem werd er langzaam in gesleten en vanaf de thuiswedstrijd tegen concurrent Polar Bears (winst in de slotseconde) begon het te lopen aan de zijde van Triton. Wedstrijden werden steeds gemakkelijker gewonnen en het geloof in het kampioenschap werd wekelijks groter.

Vlak voor de winterstop werd de tweede verliespartij geleden, maar daarna werden maar liefst tien wedstrijden op rij gewonnen. De maand januari was allesbepalend voor het verdere verloop van de competitie. Eerst werd van de andere concurrent Zignea gewonnen en vervolgens werden drie zeer lastige uitwedstrijden gewonnen, waarvan maar liefst twee keer in de laatste minuut. Met dat geluk van een aanstaande kampioen aan de zijde kon de titel bijna niet meer verspeeld worden.

In de slotfase van de competitie moest nog aangetreden worden tegen vrijwel de hele onderste helft van de ranglijst waarbij afgelopen zaterdag hekkensluiter ENC Arnhem als 'kampioenswedstrijd' op het programma stond. Onder toeziend oog van de veel meegereisde supporters speelde Triton moeizaam. De druk van het kampioen worden was duidelijk zichtbaar. Triton speelde slordig en leek met de handrem erop te spelen. Veel lukte niet in de beginfase. Pas vanaf de tweede periode kwam er weer iets van de sprankeling in het spel bij de Puttenaren. Veelvuldig werd de vrije man gevonden en kon men uitlopen naar een veilige marge van 2-5 halverwege de wedstrijd. De tweede helft van de wedstrijd was vrijwel een kopie van het eerste gedeelte, ENC kon niet, Triton vond het allemaal wel best om uiteindelijk gemakkelijk op 4-10 te eindigen en daarmee het felbegeerde kampioenschap bezorgde. Erik Westerbroek, Hugo Jansen en Geelco Koetsier scoorden twee keer, Harold Mons, Robert Bakker, Eelco Bakker en Roy Jansen allemaal eenmaal.

PLOEG INOPBOUW Het behalen van het kampioenschap is een mooie meevaller voor de ploeg. Bij aanvang van de competitie werd de selectie aangevuld met de terugkeer van midachter Hugo Jansen en Eelco Bakker. De rest van het team bleef intact. Met een ietwat gewijzigd spelsysteem bleek de ploeg tot heel veel in staat als er maar voor elkaar gewerkt wordt. Met Erik Westerbroek als absolute aanvalsleider en Roy Jansen als nuttige secondant voorin kon ook Geelco Koetsier van waarde als speler met overzicht. Daarnaast zijn belangrijke schakels Harold Mons en Jim van der Graaf. Altijd de dienende rol met oog voor medespelers. Achterin hielden afwisselend Hugo Jansen, Robert Bakker en aanvoerder Antoine Sanders de midachterpositie. Hugo Jansen kan met zijn kracht en overzicht op de middenachter positie prima uit de voeten. Robert Bakker daarentegen is de bal afpakker bij uitstek. Multi-inzetbaar is aanvoerder Antoine Sanders. Hij koppelt kracht en overzicht en kan altijd om een boodschap gestuurd worden. Sluitpost Job Kuiper heeft menig belangrijke reddingen gehad waarmee hij dit seizoen het team op de been heeft gehouden tijdens belangrijke wedstrijden. Het is dan ook een aderlating dat hij vanwege drukke werkzaamheden het team zal verlaten.

EERSTE KLASSE Volgend seizoen zal de ploeg weer in de eerste klasse, regio Oost gaan acteren. Een zware poule met allemaal ervaren ploegen welke al jaren op dat niveau acteren. Leuke bijkomstigheid is dat ook de derby met ZEW weer op het programma staat. Handhaving zal de eerste doelstelling worden. Met de komende versterkingen heeft de ploeg alle potentie in de ploeg om een stabiele middenmoter te gaan.