• De Slag bij Triton vindt aankomend weekend plaats.

    Geelco Koetsier

'Waterpolotoernooi Slag bij Triton steeds bekender'

PUTTEN De derde editie van de Slag bij Triton staat weer in de steigers. Op zaterdag 25 mei zullen waterpoloteams uit het hele land het tegen elkaar opnemen in Bosbad Putten.

Maranke Pater

De Slag bij Triton is zo populair geworden dat de organisatie er een extra damespoule aan toegevoegd heeft. Geelco Koetsier, organisator: ,,We zitten nu op de grootte waar we willen zijn. We hebben hetzelfde aantal jeugdteams en een extra poule van zes damesteams van het hoogste niveau. Er zijn zelfs teams bij die in de bondklasse spelen, een beter damesniveau waterpolo heb je niet. Hiervoor hebben we ook een nieuwe wisselbeker laten maken door kunstenaar Jan Mastenbroek, een tiara van vissenstaarten.”

Vanaf 15.00 uur ‘s middags worden er ook wedstrijden in het binnenbad gespeeld. ,,De teams die moeten strijden rouleren en doordat we nu het binnenbad ook kunnen gebruiken, wordt het echt een evenement van formaat.” De teams komen uit het hele land. Van Vlissingen tot Rotterdam, Haarlem, Groningen en Enschede. ,,Vorige week kregen we nog een afmelding binnen en toen hebben we gelijk Rotterdam gebeld die als eerste op de reservelijst stond. Het is leuk dat we een beetje ontdekt worden. De eerste editie hebben we echt moeten leuren om teams, maar nu melden ze zich spontaan aan.” Natuurlijk doen directe concurrenten als Flevo uit Nijkerk en DWK uit Barneveld ook mee. De kampioenen van het eerste jaar zijn er ook weer bij. ,,Voor ons eigen waterpoloteam wordt de strijd tegen Groningen heel persoonlijk omdat daar een man meespeelt die jarenlang bij Triton heeft gespeeld, maar die nu op hoog niveau bij Groningen speelt.”

ETIKE In de ochtend is er een jeugdprogramma voor 22 teams. Net als vorig jaar zullen er jacuzis bij zijn en er is nu zelfs een buitensauna om de spieren van de spelers te verwarmen. ,,Ons evenement kenmerkt zich wel door de leuke activiteiten rond het toernooi. We hebben masseurs en fysiotherapeuten die de spelers van klachten af kunnen helpen of kunnen masseren en net als vorig jaar eindigen we met een grote barbecue.”

Een andere wijziging is de ‘Game of Throws’, een knipoog naar de populaire Game of Thrones serie. ,,We hebben een spel gemaakt waarbij mensen voor een paar euro zo hard mogelijk een bal kunnen gooien. Wie het hardste gooit, wint een prijs en het geld dat de actie opbrengt gaat naar de Puttense stichting Etike.” De stichting Etike helpt tienermoeders in Congo om niet alleen voor hun kinderen te kunnen zorgen maar ook om een beroep te krijgen.

SLAPEN De volwassen deelnemers blijven op het terrein in tenten slapen. ,,We hopen dat er mensen uit Putten en omgeving zijn die het leuk vinden om met hun kinderen te komen kijken zodat we hen ook enthousiast kunnen maken voor waterpolo.”

Tijdens het evenement wordt een groot aantal scheidsrechters in opleiding ingezet voor de jeugdwedstrijden. ,,De Slag bij Triton wordt ook meer en meer bekend bij de bond. We hebben wel eens gedacht aan een tweedaags toernooi, maar mensen raden het juist af omdat een klein toernooi als dit overzichtelijk is en heel gezellig.”