• ANP LEX VAN LIESHOUT

Uitbreiding Lelystad Airport wordt uitgesteld

VELUWE (ANP) De uitbreiding van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Tegen de uitbreiding van het vliegveld bestaat veel weerstand. Burgers vrezen geluidsoverlast door de gekozen vliegroutes. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws en De Telegraaf. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) licht het besluit later in de ochtend op een persconferentie toe.


De luchthaven van Lelystad moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. Lelystad zou op 1 april 2019 in uitgebreide vorm open gaan, maar dat wordt dus zeker een jaar later. Het zou in eerste instantie gaan om 10.000 vliegbewegingen tot 2023.
Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hadden al aangegeven te twijfelen aan de datum. ,,Een zorgvuldig proces en het werken aan draagvlak is veel belangrijker dan april 2019 als datum'', zei Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) in januari. Er was al een kink in de kabel gekomen omdat vorig jaar bleek dat er onvolkomenheden zaten in de geluidsberekening van het milieueffectrapport (MER) dat voor de luchthaven is opgesteld. Daarop moest de MER worden geactualiseerd.


Er is in het oosten en noorden van het land veel onrust over de uitbreiding van Lelystad. Burgers vinden dat ze onvoldoende zijn betrokken in het proces. Zij zouden onder meer onvoldoende zijn geïnformeerd door de overheid. Dat er fouten in de MER zaten, was een ontdekking van actiegroep HoogOverijssel. Dat zorgde ervoor dat het vertrouwen van de burgers een nieuwe deuk opliep. Daarop besloot het kabinet vorig jaar nog tot een extra inspraakronde.


Vorig jaar september zei toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dat er uiterlijk in november 2017 een besluit moest worden genomen over de vliegroutes omdat de openingsdatum van de vernieuwde luchthaven anders in gevaar zou komen. Het is de tweede keer dat de uitbreiding wordt vertraagd. Oorspronkelijk was 1 april dit jaar de streefdatum. Die vertraging in 2016 ontstond omdat een nieuwe indeling van de vertrek- en naderingsroutes langer duurde dan verwacht.
 

POSITIEF Politieke partijen reageren positief op het besluit om de uitbreiding van luchthaven Lelystad een jaar uit te stellen. Het kabinet maakt die beslissing later woensdag openbaar. In de coalitie hadden vooral ChristenUnie en D66 moeite met de gang van zaken. Eppo Bruins van de ChristenUnie pleitte in januari al voor uitstel. Hij kreeg toen bijval van D66.

Tegen de opening in april 2019 is veel verzet van burgers uit het oosten in noorden van het land. Zij vrezen geluidsoverlast. Lelystad Airport moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen.

Het uitstel is ,,logisch", reageert Bruins. ,,De minister maakt de enige juiste keuze." Het werken aan draagvlak en herstel van vertrouwen is voor hem steeds véél belangrijker geweest dan april 2019 als openingsdatum.

Ook D66 is tevreden. Het vliegveld kan pas open kan als er goed onderzoek aan ten grondslag ligt, vindt luchtvaartwoordvoerder Jan Paternotte. Coalitiegenoot CDA vindt ook dat zorgvuldigheid in het proces voorop moet staan. ,,Goed dat de minister dit ook inziet en daarom de opening uitstelt tot 2020", laat CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch weten. Regeringspartij VVD wil pas reageren nadat het besluit officieel naar buiten is gebracht.

De oppositie steunt uitstel om zo het vertrouwen van de mensen terug te winnen. GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en PVV hopen echter dat het zal leiden tot afstel.

,,Het luchtruim is té vol en groei luchtvaart staat haaks op klimaatdoelen. Wat GroenLinks betreft wordt uitstel afstel", stelt Kamerlid Suzanne Kröger. Dion Graus van de PVV wil dat Schiphol meer vluchten mag uitvoeren zodat de overlast van de luchtvaart niet over meer mensen wordt verspreid.