• Staatsbosbeheer
  • Staatsbosbeheer

Uitkijktoren Kootwijkerzand officieel geopend

GARDEREN Staatsbosbeheer heeft donderdag de nieuwe uitkijktoren op het Kootwijkerzand in het hart van de Veluwe officieel geopend. Tijdens de opening is de nieuwe naam voor de uitkijktoren onthuld.

Dit gebeurde door winnaars van de naamwedstrijd, de leerlingen van groep 8b van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht uit Barneveld, met gedeputeerde Bea Schouten van provincie Gelderland en de Barneveldse wethouder Gerard van de Hengel. Vanaf nu gaat de uitkijktoren door het leven als 'De Zandloper'.

NAAM De boswachter riep de hulp in van scholen bij het verzinnen van de naam voor deze markante toren met uitzicht over de grote zandverstuiving. Maar liefst twintig scholen deden mee aan de naamwedstrijd. Een jury van boswachters koos voor 'De Zandloper'. Wie de toren ziet, snapt meteen dat deze naam verwijst naar de vorm van de toren en naar de plek op de bewegende zandverstuiving van het Kootwijkerzand. Lopend door het zand bereik je de toren. Boswachter Laurens Jansen: „Juist daarom is de naam 'De Zandloper' zo goed. Die vergeet je niet meer en zal snel een begrip zijn. Iedereen kan komen genieten van het uitzonderlijke Veluwse uitzicht vanaf De Zandloper."

GEWEI De leerlingen van de winnende groep 8b krijgen als prijs een gewei voor in de klas en een speciale excursie van de boswachter. Gedeputeerde Bea Schouten roemde de geweldige samenwerking in de streek bij het realiseren van deze toren. „De uitkijktoren voegt een bijzondere plek toe aan de beleving van de Veluwe. Ook dit helpt mee om de Veluwe op één te krijgen voor toeristen." Wethouder Gerard van de Hengel is ook heel blij met de nieuwe uitkijktoren in zijn gemeente. „Samen met alle andere recreatieve attracties maakt dat hier een mooie vakantie te vieren is en dagjesmensen een unieke ervaring hebben."

De twaalf meter hoge "Zandloper" is gemaakt van cortenstaal, weegt 17.000 kilo en heeft een roestbruin uiterlijk. De toren bestaat uit 3100 onderdelen en is met 1335 bouten en moeren in elkaar gezet. Bijzonder is ook de bijdrage van Defensie. Hun genisten uit Wezep bouwden de toren in iets meer dan week. De Zandloper beklimmen is gratis.