• ,,We hebben wat kinderziektes uit de route gehaald. -

    VisitVeluwe

Veluwe Express start met de zomerritten

VELUWE ,,De Veluwe Express is er puur voor het hoogseizoen. De komende maanden moet het concept zich gaan bewijzen." Dat zegt voorzitter van Go Barneveld Wilco de Jong over de inzet van de Veluwe Express, het busvervoer dat erop gericht is om toeristen naar diverse toeristische attracties en verblijfplaatsen in de gemeente Barneveld te leiden. Zaterdag werd de 'zomerdienstverlening' van kracht.

Edward Doelman

De Veluwe Express is een initiatief van de Veluwe Alliantie en startte vorig jaar als proef tussen Hoenderloo en Apeldoorn. De dienst verbond daar hotel- en campinggasten met attracties als de Julianatoren, Paleis 't Loo en de Apenheul. Dit jaar is deze voorziening uitgebreid naar Arnhem en Barneveld. De gemeente Barneveld trok hiervoor eerder dit jaar een bedrag van 15.000 euro uit.

In de meivakantie reed de Express al de eerste ritten. Toeristen die op diverse campings en hotels in Voorthuizen en Garderen verblijven, kunnen met de bus naar attracties als het Pluimveemuseum, de Beeldentuin en het Klimbos in Garderen laten vervoeren. ,,Het grote voordeel is het praktische gemak in combinatie met de portemonnee", benadrukt De Jong. ,,De Veluwe Express pakken betekent dat je je niet om het parkeren van een auto en parkeergeld hoeft te bekommeren. Daarnaast krijgen de busreizigers nog een extraatje in de vorm van het combiticket. De toegangsprijs voor attracties in de regio is aantrekkelijker in combinatie met een busticket."

MASSA De belangstelling voor de Veluwe Express was in de meivakantie nog niet groot. ,,Mondjesmaat werd er gebruik van gemaakt." Maar dat deert volgens De Jong niet. ,,Nee, de Veluwe Express moet het van de massa hebben. Het is een dienst voor het hoogseizoen." Met het ingaan van de maand juli is dat inmiddels begonnen. Zaterdag maakte de Veluwe Express zijn eerste rondes door de regio. ,,Massa is kassa, let maar op. Ik denk bijvoorbeeld dat de bus stampvol zit als in Barneveld-centrum de Oud-Veluwse Markt wordt gehouden."

Wel waren de ritten in de meivakantie om andere redenen nuttig. ,,We hebben wat kinderziektes uit de route gehaald. Daar kom je pas achter wanneer de bus daadwerkelijk de route heeft gereden." Als voorbeeld noemt de voorzitter van Go Barneveld de opstaphalte bij hotel 't Speulderbos in Garderen. ,,De bus reed over de Speulderbosweg, maar bezorgde de bewoners behoorlijk wat overlast. Om die reden rijdt de Veluwe Express voortaan over de Putterweg. Dat is weliswaar een klein beetje om, maar die weg is meer geschikt."

De Jong kijkt dan ook met een positief gevoel uit naar de inzet van de Veluwe Express. ,,Camping- en hoteleigenaren brengen dit aanbod actief onder de aandacht bij toeristen die bij hun accommodatie arriveren. De lijnen zijn dus kort. Ik heb goede hoop dat dit wezenlijk bijdraagt aan het toerisme in de gemeente."

De Veluwe Express rijdt in juli en augustus. Op zondagen wordt alleen tussen Hoenderloo, Apeldoorn en Arnhem gereden. Op www.veluwe-express.nl is het tijd- en routeschema te vinden.