• Robin Utrecht

Vrijetijdseconomie op Veluwe groeit

VELUWE VisitVeluwe heeft deze week samen met het Bureau Economisch Onderzoek van de provincie Gelderland de monitor 'Kerncijfers Toerisme Veluwe 2016' gepubliceerd. De monitor bundelt de resultaten van diverse onderzoeken als NBTC-NIPO Research, Respons, CBS en NBTC Holland Marketing.

De monitor toont dat Gelderland van alle provincies nog altijd op de eerste plek staat als het gaat om het aantal binnenlandse vakanties. De Veluwe (inclusief Veluwezoom) staat op een tweede plaats qua populairste toeristenregio. Op één staan de Noordzeebadplaatsen, al loopt de achterstand van de Veluwe daarop aanzienlijk terug.

De groei van de toeristische binnenlandse vakanties op de Veluwe deed zich met name voor bij middellange vakanties van vijf tot acht dagen. Bij de korte en lange vakanties was er eveneens sprake van een toename. De Nederlandse vakantieganger op de Veluwe overnacht daarbij vooral in een bungalow. De meest ondernomen activiteiten van Nederlandse verblijfstoeristen op de Veluwe zijn het maken van een wandeling (19 procent), uit eten gaan (17 procent) en een bezoek brengen aan een natuurgebied (12 procent). Tijdens toeristische vakanties werd er in 2015 ruim 270 miljoen euro besteed.

Meerdaagse binnenlandse zakenreizen vertegenwoordigden in 2013 een economische waarde van 64 miljoen euro.

De kerncijfers van buitenlandse gasten laten zien dat het aantal Duitse (+23 procent), Belgische (+19 procent) en Britse (+7 procent) bezoekers (vakantiegangers en zakelijke bezoekers) naar Gelderland in 2015 is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast nam het aantal Amerikaanse bezoekers met 29 procent meer dan gemiddeld toe.

De werkgelegenheid in de vrijetijdseconomie op de Veluwe is de afgelopen 10 jaren met 2.850 arbeidsplaatsen toegenomen. Het aandeel in de totale werkgelegenheid nam toe van 5,7 procent naar 6,2 procent. In totaliteit zijn er in de vrijetijdseconomie op de Veluwe bijna 21.700 mensen werkzaam. De horeca en logiesverstrekking nemen ruim tweederde van de toeristisch recreatieve werkgelegenheid voor hun rekening.

De volledige brochure 'Kerncijfers Toerisme Veluwe 2016' is te bekijken op partners.visitveluwe.nl/veluwe-groeit.