• Archief BDU Media

Winterlicht Nunspeet wil gastvrijheid uitstralen

ELSPEET Het moet hét evenement van de komende jaren worden in de maand december dat regionaal gepromoot gaat worden: Winterlicht Nunspeet. Met activiteiten in alle vier de kernen die behoren tot de gemeente Nunspeet. Moonlightshopping bijvoorbeeld in Elspeet, een lichtjesfestijn in Vierhouten, een lampionnenoptocht over het Hulshorsterzand in Hulshorst en Montmartre in Nunspeet.

Wijnand Kooijmans

Ondernemend gaat het goed met de gemeente Nunspeet, zo zegt voorzitter Ronald Cleijsen van de Stichting Nunspeet uit de Kunst. Zeker wanneer wordt gekeken naar vergelijkbare dorpen in de omgeving. Maar risico's liggen op de loer, omdat ondernemen steeds meer een concurrentiestrijd is geworden om de gunst van de klant. ,,Dat maakt dat je je moet onderscheiden met iets dat een ander niet heeft. Dat maakte dat we op zoek zijn gegaan naar iets kenmerkend voor Nunspeet."

En verder: ,,We hebben dat gevonden in de schilders die al het moois van Nunspeet en omgeving op het doek hebben vastgelegd." Het gaat daarbij niet om kunst alleen, zegt Cleijsen. Maar om alles wat de gemeente Nunspeet heeft te bieden. Gekeken is naar een evenement dat een topper binnen de regio kan worden en dat is gevonden in Nunspeet Winterlicht. Het evenement duurt de gehele maand december met als klapstuk de week van 11 tot en met 18 december. ,,Wij willen uitstralen een gastvrije gemeente te zijn, zowel voor de verblijfsrecreant, de dagjesmensen maar ook voor de eigen inwoners. Bewust is gekozen voor een extra evenement in de winter omdat in de rest van het jaar de gemeente Nunspeet al veel te bieden heeft. Nunspeet op de kaart zetten." D

at is volgens bestuurslid Corine de Groot van Nunspeet uit de Kunst de doelstelling van Nunspeet Winterlicht. ,,Het moet een winterlichtfestijn worden met lichtjes en sfeer dat schittert in de donkere dagen voor Kerst. Opzet is in alle vier de kernen bestaande activiteiten te koppelen aan nieuwe ideeën waarbij wordt gestreefd naar eenheid in sfeer en uitstraling. Het moet een evenement maken dat aantrekkelijk is om naar toe te komen, een spraakmakend feestje. Waarbij wij ervoor kiezen dit jaar klein te beginnen om het in de jaren daarna verder uit de bouwen." Via Nunspeet uit de Kunst vinden de vier kernen elkaar. Waarbij iedere kern zijn eigen programma aanbiedt. In Hulshorst is dat onder meer een Christmas Fair 10 en 11 december bij hotel De Beyaerd, in Elspeet een kunstwandelroute met kunst van plaatselijke kunstenaar, maar ook kerstsamenzang met poëzie van schaapherder Christien Mouw. In Vierhouten is er klootschieten met kunstzinnige vragen en een kerstbrocante markt. Nunspeet krijgt z'n Montmartre met onder meer dinsdag 13 december een vip-avond. Leerlingen van de Franciscusschool verzorgen woensdag 14 december een flashmobdans, terwijl donderdag 15 december een extra koopavond wordt gehouden. Verder onder meer een proeverij met streekproducten. Over de invulling van de zondag vindt nog overleg plaats met de kerken.